Policie stíhá muže kvůli nenávistným příspěvkům na Facebooku

Psát si na sociální sítě vše, co chcete? Naštěstí to nejde, resp. může to být problém
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Příbramští policisté stíhají čtyřicetiletého muže kvůli nenávistným příspěvkům na Facebooku. Za používání zakázané symboliky, napadání určité skupiny lidí a nabádání k jejímu vyhlazení mu hrozí až tři roky vězení.

Muž podle ní od konce roku 2014 do začátku letošního roku napsal téměř padesát příspěvků. Sdílel a komentoval cizí příspěvky či články a také nahrával a šířil obrazový materiál. Podle mluvčí příbramské policie Monika Schindlové používal zakázanou symboliku a vulgarismy, slovně napadal určitou skupinu lidí, nabádal k jejímu vyhlazení nebo alespoň k fyzickému násilí vůči ní a vypisoval se z nesnášenlivosti k některým lidem, které nazýval parazity.

Bylo to chyba a hloupost

"Kriminalisté ho obvinili ze čtyř trestných činů, konkrétně z pokračujícího přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, dále projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačování práv a svobod člověka a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia," shrnula Schindlová.

Muž se podle policie k činu doznal a uvedl, že jsou jeho komentáře důsledkem frustrace a zklamání ze života. Zpětně prý své chování hodnotil jako naprostou hloupost a chybu.

Podobný případ v minulosti řešila policie na Benešovsku. Stíhala muže, který na sociální síti zveřejnil záběry své dcery, jak tluče baseballovou pálkou do polštáře a má si při tom představovat Roma nebo muslima. Soud za to muži uložil podmínku.