Duševně chorý Babišův syn odvlečený na Krym? Vloží se do toho ústav duševního zdraví

Je to zvláštní. Mohl tedy premiérův syn řídit Čapí hnízdo, když byl údajně duševně chorý?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) prověří informace, podle kterých manžel lékařky pracující na zkrácený úvazek v NUDZ odvezl na poloostrov Krym syna premiéra Andreje Babiše (ANO). Celé to vypadá jako jedna velká záhada. 

Andrej Babiš mladší v reportáži serveru SeznamZprávy mluví o tom, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapího hnízda zmizel z Česka. V ústavu byl jako pacient. Premiér však uvedl, že jeho syn odjel dobrovolně.

"Vedení ústavu tyto informace důkladně prověří, neboť jeho prvotním posláním je hájit zájmy pacienta a respektovat lékařské tajemství. Do ukončení tohoto prověřování se k dané věci tedy nebudeme vyjadřovat," vysvěllil mluvčí NUDZ Jan Červenka.

TOP 09 vyzývá Andreje Babiše k demisi:  Vyzýváme premiéra Andreje Babiše, aby v zájmu zachování důvěryhodnosti České republiky a v zájmu zachování důvěry občanů v právní stát vyvodil z celé kauzy osobní odpovědnost a odstoupil.

Současně vyzýváme koaliční partnery Andreje Babiše sociální demokraty, aby zaujali jednoznačné a nekompromisní stanovisko k této kauze a v případě, že premiér Andrej Babiš neodstoupí, ve vládě s hnutím ANO dále nesetrvávali.

Prý nevěděl, co podepisuje

Babišův syn ve Švýcarsku řekl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. V ústavu byl jako pacient a nyní bere léky. Lékařka letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO, jehož je Babiš starší předsedou.

Její posudek měl podle médií pomoct Andreji Babišovi mladšímu, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Manželé Protopopovi se serveru odmítli vyjádřit. Babišův syn řekl, že k farmě Čapí hnízdo, kvůli níž premiér čelí obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty. Dodal, že nevěděl, co podepisuje.

Policie se kauzou zabývala

Po vypuknutí kauzy manžel Protopopové Petr odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko. Protopopova se Babiš mladší, jak řekl, bál. Proto oznámil české policii, že byl unesen. Policie se podle předchozích zpráv serverů Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zabývala, ale neodhalila žádné protiprávní jednání. Babišův syn nyní žije ve Švýcarsku a má i jeho občanství.

Premiér Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.