Babiš položil květiny na Národní, někdo je vyhodil. Je to vandalismus, nebo ochrana pietního místa?

Premiér Babiš dorazil těsně po půlnoci, pak letěl za synem do Švýcarska
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pražští policisté prověřují několik událostí kvůli dnešním incidentům u památku 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Kytice od prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO) či předsedy SPD Tomia Okamury lidé sebrali a vyhodili do odpadkového koše. 

Policisté už oznámili, že prověřují narušení piety, u majitelů vyhozených kytic budou zjišťovat, zda budou chtít uplatnit škodu. Nikoho nezadrželi ani neomezili na osobní svobodě. "Dosud neznámí vandalové v průběhu noci narušili pietu zničením květin u památníku na Národní třídě. Celou událost policie prověřuje," oznámila policie na twitteru.

Kytice už jsou na služebně

Kytice, kterou v noci na Národní třídu položil premiér Babiš a místopředseda Sněmovny Okamura, ráno skončila v odpadkovém koši, později tamtéž skončily i květiny poslané prezidentem. Policisté kytice z koše vyndali a odvezli na služebnu.

Jeden z pamětníků si na svůj profil na sociální síti napsal: "Nechtěl bych mít na svém hrobě věnec od svého vraha."

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan na místě řekl, že policisté květiny zajistili a budou mluvit s jejich původními majiteli o případné náhradě škody. Policisté v souvislosti s narušením piety u památníku na Národní třídě žádnou osobu nezadrželi ani neomezili na osobní svobodě.

Atmosféra je vyhrocená

Po 9:00 aktivisté, kteří protestovali na Národní proti některým politikům, svoji akci oficiálně ukončili. Lidé ale u památníku nadále zůstávají, politici a další osobnosti veřejného života i desítky občanů tam nosí květiny a zapalují svíčky. Atmosféra je vyhrocená - některé politiky provázejí lidé pískotem, jiné potleskem.

Je fajn, že policie takto rychle šetří. Škoda, že není stejně hbitá například v případě kauzy Čapí hnízdo. Hanět pietní místo je jistě špatně. Otázkou je, kdo ho haněl? Kdyby některý z vrcholných nacistických pohlavárů položil třicet let po válce květiny k branám Osvětimi, bylo by zapomenuto, jaké strany byl členem a co prováděl?