Skiareály nezasněžují, mají málo vody. Je sezona v ohrožení?

Když není sníh, zábava se vždycky najde, ne?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Část lyžařských středisek v Česku zatím i navzdory ochlazení nezačala s umělým zasněžováním, a to kvůli nedostatku vody. Po předchozích suchých měsících je vody v nádržích i tocích málo. Střediska proto čekají, jestli v nejbližší době nespadnou nějaké srážky. Některé skiareály ale mají vlastní nádrže na vodu, v nich omezení provozu zatím nehrozí.

Problémy s vodou trápí třeba střediska v Krkonoších. V Rokytnici nad Jizerou mají sice plné retenční nádrže, což ale stačí jen na zasněžení asi třetiny areálu. Pro zasněžování bere středisko i vodu z Hudského a Černého potoka. Jejich přítok je však nyní zhruba o dvě třetiny menší, než kolik je potřeba pro plný výkon sněžných děl. Více vody by potřebovaly také Paseky nad Jizerou nebo Ještěd, v Harrachově bude zřejmě vody na zasněžování dost.

Jak jsou na tom jednotivé areály?

V Krušných horách se s nedostatkem vody potýká například Bublava. Na zasněžování bere areál vodu z rybníka, který by ale nyní podle Jiřího Lhoty ze Ski Centra Bublava - Stříbrná stačil jen na pár hodin zasněžování. Také v Telnici je vody akutní nedostatek. Areál proto zatím nezasněžuje a čeká, zda přijdou srážky. Některá novější střediska, jako třeba Plešivec, si však s vodou vystačí díky retenčním nádržím.

Problémy s vodou mají rovněž střediska ve Středočeském kraji, třeba Monínec nebo Šibeniční vrch v Mnichovicích. Provozovatelé spoléhají na to, že do začátku sezony bude alespoň několik deštivých dnů. Skiareály na Vysočině mají zajištěnou vodu alespoň pro základní zasněžení, ale ještě čekají na zesílení mrazů.

Vyčkává i Skiareál Buková hora v Orlických horách. Loni sice investoval do výkonnějších čerpadel, letos ale kvůli suchu pojedou na polovinu kapacity. Areály Přemyslov nebo Hlubočky v Jeseníkách investovaly kvůli suchu do nádrží na vodu. Provozovatelé dalších jesenických areálů, kteří takovou možnost nemají, očekávají problémy se zasněžováním.

Vodu berou od rybářů

Střediska na Šumavě by také přivítala více vody, ale zásadní problémy se zasněžováním zatím nemají. Třeba areál Špičák u Železné Rudy tak začal s technickým zasněžováním svahů už v pondělí.

Nedostatku vody se zatím neobávají ani například areály na Frýdecko-Místecku v Beskydech. Letošní rok tam byl na srážky bohatší než v jiných částech republiky. Situace s vodou sice třeba podle vedoucího střediska Ski Bílá Jaroslava Vrzguly není dobrá, ale ještě není kritická. Dost vody mají i jihomoravští vlekaři. V Němčičkách na Břeclavsku patří ke skiareálu i koupaliště, ze kterého může provozovatel brát vodu v zimě na zasněžování. V Olešnici na Blanensku zase areál bere vodu od rybářů při výlovu rybníka.

Zcela mimo provoz zůstanou v nadcházející sezoně sjezdovky na Pustevnách v Beskydech. Podle vedoucího areálu Petra Chrostka za to může mimo jiné stále klesající zájem lyžařů i nedostatek vody v potoce, odkud středisko vodu na zasněžování využívá. "Vzhledem k tomu, že jsme v CHKO, nemůžeme mít vlastní retenční nádrž," řekl Chrostek.