Města se na konci týdne ponoří do vánoční atmosféry. Co se chystá u vás?

Největší stromeček bude tradičně v Praze
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeská města se připravují na předvánoční čas. Slavnostní zahájení adventu se ve městech uskuteční různě od pátku do neděle. Slavnostní rozsvěcení vánočních stromů často doplňuje bohatý doprovodný program, v řadě měst je speciální program připravený až do Vánoc.

V největším středočeském městě Kladně má být podle lídra hnutí Kladeňáci Tomáše Kutila vánoční strom rozsvícen v pátek. Program předvánočních akcí ještě budou řešit v pondělí kladenští radní, zaplnit by ho měly místní kapely a zpěváci. Předchozí vedení města naplánovaný předvánoční program a přípravy na zahájení adventu po volbách částečně zrušilo.

Novinky i sázka na jistotu

V Mladé Boleslavi se předvánoční čas ponese v duchu loňských změn, kdy se adventní trhy přesunuly ze Staroměstského náměstí na Výstaviště. Podle magistrátu se nový model osvědčil. Trhy ale budou mít otevřeno kratší dobu, zavírat se budou už ve 20:00, loni byly otevřené do 21:00. Vánoční strom se ve městě rozsvítí v neděli na Staroměstském náměstí.

Ve Slaném na Kladensku chtějí letos rozšířit adventní program například o páteční zpívání, přibýt mají stánky na Masarykově náměstí. Rozsvícení stromu je naplánováno na sobotu, kdy v rámci Slavnosti světla poprvé otevře adventní tržiště, vystoupí pěvecké sbory, v 16:00 je pohádka pro děti a v 17:00 lampionový průvod. Doprovodné akce ve stejný den nachystala i Knihovna Václava Štecha a Vlastivědné muzeum ve Slaném.

Trhy i kulturní program

V Kolíně se vánoční strom na Karlově náměstí rozsvítí v neděli. Stane se tak v rámci prvního takzvaného vánočního zastavení, která jsou na náměstí naplánována na každou neděli až do Vánoc. Od 12. do 15. prosince se pak uskuteční vánoční trhy, každý den trhů doprovodí kulturní program.

"Trhovce vybíráme tak, aby měl sortiment co nejvíce vazbu k Vánocům, aby lidé mohli nakoupit dárky, udělat si radost a samozřejmě nebude chybět teplé občerstvení, které k vánočním trhům též neodmyslitelně patří," řekla mluvčí kolínské radnice Iva Blűmelová. Kolín bude mít letos novou vánoční výzdobu, která bude ve středu města, především v ulicích Kovářská, Zámecká, Husova, Rubešova a Kouřimská. Část starší výzdoby se přesune na sídliště.

Soutěž o nejhezčí stromeček

Už čtvrtý ročník soutěže nazvané O nejkrásněji nazdobený vánoční stromeček se koná v Rakovníku. Zapojí se do něj děti z mateřských škol a žáci prvního stupně základních škol. Každá škola obdrží jeden označený vánoční stromek od Městských lesů Rakovník, který bude od 10. prosince vystaven na Husově náměstí před budovami radnice. Vánoční strom bude na náměstí rozsvícen v neděli 2. prosince, vystoupí mimo jiné děti z mateřských i základních škol.

V Příbrami bude vánoční strom rozsvícen v sobotu. V rámci slavnostního zahájení adventu město pro obyvatele připravilo videomapping s názvem Vánoční tradice z dob dávno minulých i současných. Promítání budou lidé moci zhlédnout dvakrát, poprvé při rozsvěcení stromu, podruhé po posledním bodu programu sobotního večera.

Klíčová slova: