Kolik tajemství odhalí? Restaurátoři začali rozebírat pyramidu v kutnohorské kostnici

Co na odborníky čeká?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Restaurátoři v kutnohorské kostnici začali rozebírat jednu ze čtyř velkých pyramid složených z lidských kostí. Po renovaci by měla být unikátní věž uvedena do původního stavu. Práce jsou součástí celkové rekonstrukce, která začala v roce 2014 a má trvat až deset let.

S demontáží kostí, pocházejících od obětí moru a husitských válek, začal dnes ráno restaurátor Tomáš Král. K věži oddělené od zbytku kaple dřevotřískovou stěnou vstupoval v ochranném obleku a s respirátorem kvůli sporům plísní. "Jednotlivé kosti se budou dávat ručně do papírové krabice," řekl.

Někdejší hřbitovní kaple ze 14. století, která je jednou z nejnavštěvovanějších památek středních Čech, je zaplněna lidskými kostmi, jež do nynější podoby srovnal řezbář František Rint. Ve čtyřech věžích a další výzdobě podél stěn je podle odhadů uloženo 56 000 až 60 000 lebek a 420 000 až 450 000 dlouhých kostí. Rekonstruovaná věž je oddělena od prostoru kaple prachotěsnou zábranou s okénky, jimiž mohou návštěvníci sledovat rekonstrukční práce.

Co se bude dít?

Hlavní projektant Vít Mlázovský uvedl, že pyramidy jsou poškozeny a deformovány hlavně ve spodní části. Co je příčinou, se odborníci mohou jen dohadovat. Otázkou je, zda věže nejsou příliš velké a kosti jsou schopné zvládnout takové zatížení. Nepříznivý vliv mají i plísně a nadměrná vlhkost. Odborníci budou muset nahradit poškozené části a věže uvést do stavu, v jakém byly na začátku, což podle Mlázovského nebude jednoduché.

Náklady na rekonstrukci byly už dříve odhadnuty na 55 milionů Kč, po celou dobu oprav je památka přístupná návštěvníkům. Podle faráře Pavla Tobka si rekonstrukce dosud vyžádala 37 milionů korun a je hrazena ze vstupného. "Financujeme opravy sami, což nám dává svobodu," dodal Tobek.

Klíčová slova: