Školy nemají pojištění, doplácí na to zraněné děti. Holčička byla atletický talent, úraz hlavy jí změnil život

Život dětí se může změnit během chvíle
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Každý rok se ve školách zraní tisíce dětí, až třetina z nich při tělesné výchově. Každé čtvrté si přitom zraní hlavu. Zranění školáci i studenti mají právo na odškodění, které zahrnuje mimo jiné i náklady spojené s léčením. Problém je, že školy často nemají dostatečné pojištění – buď ho totiž nemají vůbec, nebo je plnění nastaveno na nižší desítky tisíc. A to je pro odškodnění vážněji zraněných dětí zcela nedostatečné.

Podle Národního registru dětských úrazů se nejvíce dětí zraní při tělesné výchově. Na hodiny tělocviku připadá třetina zdravotních potíží. V závěsu jsou chvíle věnované volné zábavě, kdy se zranila pětina dětí. Každé desáté dítě utrpělo újmu při hře.

"Školy mají povinnost evidovat jakékoliv, a to i drobné zranění, ve speciální knize. Když je na vině škola, zranění školáci či studenti mají nárok na víc než jen bolestné. Nárokovat mohou náklady spojené s léčením, tedy třeba i speciální stravu či asistenci ošetřovatelky. Zohlednit se musí případné ztížení společenského uplatnění, protože některé úrazy mají vážný dopad na budoucnost dítěte. V neposlední řadě pak jde o náhradu věcné škody v případě, kdy se v okamžiku vzniku zranění ještě poškodí majetek dítěte," vypočítává Tomáš Beck ze společnosti Vindicia, která se vymáhání odškodného věnuje.

Školy za zranění odpovídají

Ve školách, kdy je dítě pod dohledem, mohou vzniknout velmi těžká zranění. Problém ale je, že byť je to školám důrazně doporučováno, školy na odškodnění dětí buď vůbec pojištěny nejsou, nebo mají plnění nastavené velmi nízko z pojištění odpovědnosti. „V podstatě se jedná o nedořešenou situaci. Když se totiž dítě vážně zraní a na vině je škola, pak nemá nejmenší šanci pokrýt jeho nároky z nízko nastaveného plnění pojištění. Natož když škola žádné nemá. Pak nastává fáze, kdy je třeba peníze vymáhat po škole nebo zřizovateli školy – bolestné, náklady na léčení i ztížení společenského uplatnění,“ upozorňuje Tomáš Beck.

Pravidla odškodnění pro zraněné děti se řídí vyhláškou stejně jako pracovní úrazy, ale pojištění je zcela jiné. Pracovní úrazy jsou totiž ze zákona pojištěné u Kooperativy a nemůže se stát, že pojišťovna při větším počtu plnění vypoví firmě, jejíž pracovník se zranil, smlouvu. „Odškodnění zraněných školáků a studentů je hrazeno z pojištění odpovědnosti, to si školy často zřizují u soukromých pojišťoven. A ty smlouvy v případě opakovaného plnění vypovídají,“ říká Beck.

Děti nesmí doplácet na nastavení systému

Vindicia problém s nízkým plněním ilustruje příkladem z praxe. „Jedenáctileté děvčátko z Chomutovska se vážně zranilo při tělesné výchově. Nadějná sportovkyně, která vyhrávala atletické závody, skončila se zlomenou patní kostí. Škola, která je pojištěna u soukromé pojišťovny, úraz zaznamenala, a tím přiznala. Rodičům však oznámila, že limit plnění pojišťovny je jen 10 tisíc korun,“ popisuje Beck.

Rodiče se s tvrzením školy, které před tímto případem už tři pojišťovny kvůli opakovanému plnění vypověděly smlouvy, nesmířili. Nechali si vypracovat posudek u Vindicia. Pouze bolestné bylo stanoveno na 68 tisíc korun. Protože dívenka nemohla být se zraněním sama doma, bylo na 23 tisíc vyčísleno ošetřovné, zahrnuty byly také náklady na cesty za lékařem a návštěvami hospitalizovaného dítěte.

Na odškodnění má právo

"Je nutné zohlednit i to, jak se dítěti změnil život. Děvčátko bylo talentovaný sportovec, k atletice už se ale nikdy nevrátí. Stejně tak byla celý rok výrazně omezena, přišla o tábor i prázdniny. To vše se zadává do posudku. Plnění budeme požadovat po pojišťovně školy. Pokud to pojišťovna odmítne, pak bude rozdíl uplatňován vůči zřizovateli školy," shrnuje Beck.

Podle něj má dítě na odškodnění právo, a nízké nastavení plnění pojišťovny na jeho nárocích nic nemění. Rodiče, kteří se do podobné situace dostanou, pak jen musí změnit cíl a místo po škole či pojišťovně vymáhat odškodnění po zřizovateli školy, kterým je nejčastěji město nebo kraj.   

"Největší problém vidíme v tom, že odškodnění školních úrazů se řídí stejnou vyhláškou jako odškodnění pracovních úrazů, pojištění však nikoli," uzavírá Beck.