Hygienici kontrolovali stánky na vánočních trzích. Máme se bát dát si něco k jídlu?

Máme se bát dát si buřta?
 

Provozovatelé stánků s občerstvením na vánočních trzích ve Středočeském kraji podle hygieniků většinou dodržují základní hygienická pravidla. Přesto, že jsou drobné problémy, většinou prý nejde o závadné potraviny.

Stánkaři loni nejčastěji chybovali při udržování ploch a zařízení pro manipulaci s potravinami v čistotě a dobrém stavu nebo nedodržovali podmínky pro skladování potravin a pokrmů, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. Letos budou podle ní hygienici v kontrolách pokračovat.

Občerstvení je v pohodě

V loňském roce provedli středočeští hygienici 26 kontrol stánků s občerstvením. Závady byly zjištěny v osmi případech, tedy ve 30 procentech. Za prohřešky hygienici uložili sedm pokut za 11 500 korun a jedno napomenutí.

"Letos se kontroly teprve rozjíždějí a ty loňské potvrdily, že většina provozovatelů stánkového prodeje občerstvení základní hygienická pravidla dodržuje," řekla ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.

Všímejte si čistoty

Podle ní by měl případný zákazník před zakoupením jídla nejdříve obhlédnout stánek a všímat si jeho čistoty a také čistoty a vystupování obsluhy. "Pokud nebude něco podle vašich představ, je lepší navštívit jiné zařízení. Důležité je také konzumovat pouze dostatečně tepelně opracované pokrmy. Pokud se vám tedy teplota nebo chuť jídla nezdá, raději ho nejezte," dodala Rážová.

Mezi další časté prohřešky patřilo v loňském roce nezajištění mytí rukou obsluhy, nedostatečné vybavení pojízdných a přechodných prostor nebo neposkytování informací o alergenech.

Klíčová slova: