Zima bez domova: Vysoká úmrtnost a troška Naděje. Jak bezdomovci zkoušejí přežít?

Ne všichni bez domova jsou alkoholici
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Několik lidí každoročně umírá v plamenech opuštěných přístřešků, protože hledají teplé místo na vlastní pěst. Podobný scénář se opakuje, ale přitom existují alternativy, jak zimu alespoň na noc přečkat. Nic však není zadarmo a i lidé bez domova potřebují pomoci. Jak?

Mnohokrát opravdu stačí každá koruna, která může zachránit život. Zima umí být neúprosná a postupná rezignace člověka také. V Praze se lze jen těžko dopočítat, jaké je přesné číslo lidí, kteří žijí bez střechy nad hlavou.

Podle průzkumu, který provedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky v roce 2016, žije na ulici kolem 9,5 tisíce obyvatel a převážně se jedná o muže. Jestli se však číslo blíží realitě, je nejisté.

Počet těch, kteří přežívají na ulici a v azylových domech, je kolem 70 tisíc v celé České republice. Existuje však dalších přibližně 130 tisíc lidí, kteří se pohybují na hraně života bez domova. Přežívají po známých, nemohou sehnat práci a domov, takže ještě nejsou zcela vyřazení z běžného života, ale mají k tomu opravdu blízko.

Za vše mohou dluhy

Základním předpokladem v beznadějné spirále života na ulici jsou dluhy. Obyčejná pokuta od revizora se totiž za léta může proměnit v neřešitelný problém. V hypotetické situaci může člověk bez domova naleznout práci, ale většinu výdělku musí odevzdat na svůj dluh.

Překvapivě menšinou mezi bezdomovci jsou lidé, kteří holdují alkoholu. Ve společnosti je zarytá představa, že právě alkoholismus je hlavním důvodem beznadějné situace lidí bez domova, ale takový obrázek ve společnosti existuje, protože jsou to nejviditelnější příklady.

Většinu dalších lidí, kteří přežívají, nevidíme a žijí na okraji měst nebo se vyhýbají konfrontaci s ostatními. Předsudek, že jsou někteří lidé na ulici dobrovolně, je zcela nemístný. I mimo zimní období se jedná o velmi těžko snesitelný život plný násilí, nemocí a chudoby.

Jak lze pomoci?

Řešení extrémní chudoby nelze ze dne na den, ale její oběti jsou odkázáni na každodenní přežívání. Obzvlášť když přijde tuhá zima. Mezi nejvýznamnější organizace, které pomáhají lidem bez domova, jsou Naděje, Armáda spásy, Charita a Nový prostor.

Většina z nich se na křesťanských principech snaží lidem pomáhat, aby našli cestu ven z těžké situace nebo našli částečný azyl, potraviny nebo oblečení. Jsou však organizace jako Nový prostor, které hledí na důslednou integraci lidí bez domova zpět do běžného života. S tím vzniká i mnoho dalších nových sociálně zaměřených projektů jako Bistro Střecha, kde získávají zaměstnání, nebo Pragulic, kde se mění v netradiční průvodce po Praze.

Vysoká úmrtnost

I když se stále častěji hledají nové cesty, jak lidem v těžké životní situaci pomoci, tak zima většinou bývá tragickým vysvědčením. Jen za první víkend, kdy v listopadu zasáhly tvrdé mrazy, zemřelo 7 osob v ulicích.

Existují přitom místa, kde lze naleznout přístřeší. Jen v Praze Centrum sociálních služeb Praha celoročně provozuje noclehárnu na lodi Hermes u Štefanikova mostu a další zařízení v Michli. Dalšími alternativami jsou neziskové organizace jako Naděje, Armáda spásy nebo Charita.

Klíčová slova: