Středočeský kraj má problém se zdroji vody. Jak se to bude v budoucnu řešit?

Problémy se suchem jsou čím dál častějí. A bude hůř
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve středních Čechách je několik oblastí, které mají problémy se zdroji pitné vody. Studie, již si nechal zpracovat kraj, upozorňuje například na situaci v rozvojových lokalitách kolem Prahy nebo na trase budoucí dálnice D3.

Analýza hodnotí zásobování pitnou vodou, podává přehled míst s negativním dopadem sucha na obyvatele a navrhuje opatření. V okolí Prahy bude podle studie potřeba zvýšit dodávky pitné vody z pražské distribuční sítě a posílit kapacitu vodojemů.

Úzké provázání s Prahou

"Za tímto účelem připravuje Středočeský kraj studii proveditelnosti, která bude podkladem pro jednání s hlavním městem Prahou jako vlastníkem vodohospodářské infrastruktury," uvedla mluvčí hejtmanství Barbora Tlučhořová.

Cílem je zvýšit kapacitu dodávek s ohledem na budoucí demografický vývoj v okolí metropole a řešit zásobování pitnou vodou v období sucha. Zásobování středních Čech je úzce provázané s Prahou, z velké části je závislé na dodávkách z úpraven vod u nádrže Želivka, Káraného a v pražském Podolí.

Další problémovou oblastí je koridor budoucí dálnice D3, kde budou pravděpodobně negativně ovlivněny zdroje pitné vody. Kraj proto už pracuje na projektové dokumentaci k novému vodovodnímu přivaděči.

Řešením jsou i nové vrty

Ve Středočeském kraji klesá hladina podzemní vody a zhoršuje se také její kvalita. Některá města v regionu v minulých letech kvůli suchu zakazovala nebo omezovala odběr povrchových vod. Obce hledají další zdroje pitné vody, řeší její nedostatek, a to nejen v období sucha.

Budují například nové vrty, které doplní současné zdroje. Nouzově lze využít cisteren zapůjčených od Správy státních hmotných rezerv. V minulosti takto řešili problémy s nedostatkem vody například v Maršovicích na Benešovsku v místní části Zderadice.

Ve středních Čechách je z veřejných vodovodů zásobováno zhruba 90 procent obyvatel, přičemž skupinové vodovody zásobují 80 procent a deset procent připadá na malé obecní systémy.

Klíčová slova: