Starosta Kořínek viní kraj: Prý může za zpoždění rekonstrukce průtahu Černošicemi

V Černošicích se nedávno opravoval i železniční přejezd
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Rekonstrukce průtahu Černošicemi u Prahy má zpoždění. Termín zprovoznění se posunul z konce letošního léta na srpen 2019 a kompletní dokončení se očekává o další dva měsíce později. Podle krajských silničářů se stavební řízení i odborné práce musely zastavit kvůli měnícím se požadavkům města, starosta Filip Kořínek (Věci černošické) to ale odmítl. Vinu naopak přičítá kraji, který podle něj včas nepožádal o prodloužení stavebního povolení na dešťovou kanalizaci.

Oprava silnice číslo 115, která je společnou investicí kraje a města, začala loni v létě. Harmonogram prací se však musel měnit. Objevily se problémy s podložím a předpokládané umístění kanalizace neodpovídalo skutečnosti.

Město navíc měnilo během stavebních prací své požadavky, uvedl náměstek ředitele krajské správy a údržby silnic Aleš Čermák. Šlo o zvýšení kapacity dešťové kanalizace, kvůli němuž se muselo znovu projednávat územní rozhodnutí a stavba se zastavila od prosince 2017 do letošního května.

Práce musí být zastaveny

Poté město předložilo další požadavek, a to na výměnu vodovodu. Kromě toho požadovalo i jiné zábradlí. "S ohledem na všechna výše uvedená zpoždění jsme předpokládali, že bude projekt ukončen do 19. června 2019. Vzhledem k tomu, že ale stavba nemůže pokračovat přes zimní období, musí být stavební práce opět zastaveny a obnoveny by měly být na jaře 2019," uvedl krajský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO).

Kořínek namítl, že stavebníci loni udělali jeden úsek a museli práce ukončit kvůli nástupu zimy i kvůli tomu, že jim na další úseky chybělo stavební povolení na dešťovou kanalizaci. Platné povolení si podle něj kraj nechal propadnout a musel projednávat nové. Letos kvůli tomu stavba začala až v květnu.

Hledají se zástupné důvody

Kritizovaná výměna vodovodu podle starosty nic nezpozdila a stavba červenobílého typizovaného zábradlí byla z krajské zakázky vyjmuta, takže dělníkům práce naopak ubylo. Radnice na vlastní náklady objednala modernější zábradlí, které se podle ní do centra hodí lépe. "Nevím, proč se hledají zástupné důvody a viník, když přitom posun termínu dokončení lze vysvětlit snadno a v zásadě na něm není nic tak špatného," uvedl.

Kořínek považuje za rozumné, že se rekonstrukce do konce března přeruší. Poukázal na to, že celková doba oprav tím nijak nenaroste, jen budou dvě zimní přestávky místo jedné. Mezitím se po silnici v přechodném režimu bude moci normálně jezdit. "Jsme raději, že stavba doběhne v jarních a letních měsících, než kdyby nám město rozkopali na zimu a pak kvůli sněhu a mrazu přerušili práce," dodal.

Klíčová slova: