Terasa na Budějovické je uzavřená už téměř rok. Jaký je stav a co na to nové vedení magistrátu?

Několik měsíců zbytečně uzavřeno, co bude dál?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Přesně 18. ledna 2018 přišli dělníci a uzavřeli výstup z metra Budějovická. Prý kvůli havarijnímu stavu terasy. Začal souboj posudků a názorů, který dodnes neskončil. Nejvíce trpí obyvatelé Prahy 4, kteří mají ztížen přístup na úřady a polikliniku, i návštěvníci obchodního domu DBK. Bývalý radní pro majetek Grabein Procházka prosazoval zbourání terasy. Jaký bude další osud stavby architektky Machoninové? Co "nový" magistrát?

Hlavními protagonisty ne příliš povedeného dramatu se na straně magistrátu stali radní pro majetek za hnutí ANO Karel Grabein Procházka a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Na druhé straně barikády byla radnice Prahy 4, architekti, obchodní dům DBK a hlavně posudky odborníků říkající, že bourat se nemusí a vlastně nejde ani o havárii. V čele expertu stál František Wald ze Znaleckého ústavu Fakulty stavební ČVUT a nezávislý autorizovaný statik Marek Lukáš. Zásadní otázka byla a je, proč magistrát šel proti veřejnosti i profíkům z oboru a jaká je budoucnost terasy na Budějovické?

Úředníci proti všem

Radní Grabein Procházka dělal vše pro to, aby terasa pokud možno co nejrychleji zmizela ze světa. Přitom odmítl předložit posudky, na základě kterých trval na zbourání skvostu z dílny architektky Věry Machoninové z přelomu 70. a 80. let.

Terasa je součástí architektury bývalého Domu bytové kultury. Běžně tam probíhaly různé komunitní akce typu Mikulášská, Dětský den atd. Bez ní by Budějovická ztratila hodně ze svých společenských funkcí a také osobitosti.

Jeho kolega z magistrátu Petr Dolínek sice několikrát prohlásil, že je nakloněn zachování terasy, ovšem skutek jaksi utek a nakonec to z jeho strany vypadalo spíš na pokus o splnění bobříka mlčení.

Nikdo nic nevěděl

Bývalé vedení Prahy "to prostě odmakalo" tak, že dodnes není jasné, co s terasou bude. Původní důvod, kterým byla údajná ochrana lidí před zřícením stavby, je od první chvíle diskutabilní. Podivná byla i komunikace politiků a jejich úředníků. "Nikdo nám o uzavření terasy nedal vědět. Prostě to udělali," kroutil hlavou tehdejší i současný starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. 

Stejně v šoku bylo i vedení DBK. Obchodní dům přišel o zákazníky, obchody o tržby. "Chceme najít řešení, máme návrhy. Ale v komunikaci je problém, magistrát to asi vidí jinak, ale proč, to nevíme, jejich posudky jsme neviděli," tvrdil ředitel DBK Miroslav Velfl. 

Názor odborníků reprezentoval autorizovaný statik Marek Lukáš: "Nosná konstrukce objektu terasy není v havarijním stavu a v žádném případě ji není nutné zbourat. I přes místy postupující korozi opravdu stále ještě vyhovuje stavebním normám."

DBK je připraveno opravu terasy zaplatit

Jak se blížily volby, začala aktivita ze strany magistrátu utichat. Časem se podařilo otevřít výstup z metra a zajistit provizorní podpěry v průchodu k poliklinice. Projekt a podpěry platí obchodní dům DBK. Opět to ale ukázalo na fakt, že jedenáct měsíců trvající neprostupnost Budějovické byla naprosto zbytečná.

Manažeři DBK tedy převzali iniciativu a na vlastní náklady v řádech stovek tisíc zajistili potřebné podpěry na stabilizaci terasy, průchod se tak mohl alespoň částečně otevřít. Najednou se věci začaly hýbat, přidalo se i DP Metro a zpřístupnilo jižní vestibul do stanice metra.

"Terasu jsme připraveni opravit a zaplatit sami, od města k tomu pouze potřebujeme vytvořit přiměřené podmínky," říká dnes Miroslav Velfl. Podle něho rychlé a ekonomicky nejlepší řešení. Zároveň dodává, že je otevřen i jiným variantám řešení, které třeba navrhne magistrát. "Od příchodu nových tváří do pražské politiky si slibujeme pragmatičtější přístup a porozumění pro rychlé vyřešení tohoto problému."

Blýská se na lepší časy?

Jak to vypadá, opravdu se snad blýská na lepší časy. Nový radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09) nehodlá strkat hlavu do písku. Naopak chce situaci řešit. "Danou problematiku samozřejmě vnímám. S vedením DBK plánujeme schůzku, ideální nástin z mé strany je definovat společně s DBK a úředníky současný stav, jasně popsat nutné kroky a následně uzavřít memorandum o společném postupu," vysvětlil.

Posun vidí i místostarosta Prahy 4 Tibor Vansa (Piráti). "Je zamýšlena architektonická soutěž na celkové zvelebení prostoru okolo stanice metra. Velmi usiluji o to, aby bylo co nejdříve dosaženo dohody s DBK. Chtěl bych, aby byla Praha 4 do tohoto vyjednávání plně zapojena." Zároveň pozval zodpovědné radní, aby se na vlastní kůži přesvědčili o každodenních strastech obyčejného člověka. "Sejdeme se přímo na místě. Osobně si vyzkouší, jaké útrapy musí starší lidé při cestě do nemocnice absolvovat," doplnil Vansa.

Věřme tedy, že konečně existuje oboustranná vůle definitivně vyřešit, co s terasou na Budějovické. Současné vedení magistrátu chce jednat, což je určitě dobře. V každém případě je to pozitivní posun od "nikdy, nikdy, nikdy" neopravíme z úst pana Grabeina Procházky.