V Praze je draze. Ceny na vánočních trzích šponuje nahoru vysoký nájem

Trhy na Staroměstském náměstí jsou ty úplně nejpopulárnější
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Romantická procházka po vánoční Praze vyjde člověka draze. Ceny se oproti normálním částkám šplhají o desítky korun. Nejpatrnější je to na jídle a nápojích. Staroměstské náměstí o Vánocích bez svařeného vína si jde jen těžko představit, ale stojí to za to?

Vánoční trhy znovu okupují náměstí všech velkých měst, ale to nejvyhledávanější najdeme v úplném centru Prahy. Velká návštěvnost se také promítá do cen pokrmů a produktů, které si ve více než stech stáncích můžete pořídit.

Vysoké ceny, které se na Staroměstském náměstí šplhají do často opravdu neúnosných částek, jsou však způsobeny nejen lokalitou a touhou prodejce “okrádat” zákazníky během zkřehlé vánoční atmosféry, ale hlavně proto, že pronájem samotného stánku se prodejci zásadně prodraží. Na kolik vyjde vánoční podnikání v centru Prahy?

Svařák ze zlata

Letmým pohledem je evidentní, že takový oblíbený svařák je v Praze na všech trzích dražší minimálně o dvacet korun než v ostatních městech Středočeského kraje.

Průměrná cena okolo šedesáti korun se při třetím kelímku pořádně prodraží, ale není se čemu divit. Nájem jednoho stánku na vánočním trhu se pohybuje okolo částky kolem 200 tisíc korun. Velký počet zákazníků tak nemusí být pro podnikatele spásou. Kde nepomůže zákazník, pomůže cena. Na třech nejfrekventovanějších trzích se totiž jedná o úplně nejlevnější svařák, který chvilku musíte hledat.

I v Praze však najdeme trhy, kde stánkař neplatí tak šílený nájem a může si tak dovolit prodávat svařák za přijatelnou cenu okolo 40 Kč. Nejdražšími trhy tak bezpochyby zůstávají ty na Staroměstském a Václavském náměstí.

Třetí do party najdeme v okolí Pražského hradu a jeden přímo v jeho areálu, který se schovává za katedrálou sv. Víta. Většina z nich primárně nabízí jídlo a pití, protože ostatní produkty nemají tak velký komerční úspěch. Dárek zde opravdu nehledejte. Stánky jsou profilované čistě na obchod. Na autentického trhovce narazíte jen náhodou.

Za opravdovými trhovci

Kouzlo “opravdového” trhu, kde potkáte regionální produkty nebo výrobce, kteří prodávají svoje vlastní produkty, najdete spíše v místech, kde turistická tempa neprodukuje tolik davů jako v úplném centru Prahy.

Řeč je o trzích v Dejvicích, na náměstí Míru, ale třeba na náměstí Republiky. O svařák a trdelník nepřijdete ani zde, ale máte o hodně větší šanci narazit na nějaký originální dárek v přiměřené ceně, která se vůbec neliší oproti její hodnotě v kamenném obchodě.

Trhy v cizině?

Když se rozhodnete vypravit za vánoční atmosférou do víru hlavního města, tak stojí za zralou úvahu, jestli nevyužít blízkosti některého ze zahraničních měst. Krásu Norimberku můžete ocenit za pouhé tři hodiny jízdy z Prahy a Vídeň za necelé 4 hodiny. Počítejte s tím, že za nápoje však v přepočtu zaplatíte o něco víc než v Praze na nejdražších trzích, ale takové jídlo je jak v kvalitě, tak ceně o hodně přátelštější. 

 

Klíčová slova: