Kriminalita rok co rok klesá, ale Václav Klaus tomu nepomohl

Kriminalita v České reoublice stále klesá
 

I letošní rok přinese příznivou zprávu, která dokazuje, že je v České republice rok od roku bezpečněji. Alespoň to vyplývá z čísel, které zveřejnilo policejní prezidium. Pokud Miloš Zeman nechystá překvapivou amnestii jako Václav Klaus v roce 2013, můžeme předpokládat, že se na příznivém vývoji nic nezmění. 

JIž pět let na našem území klesá kriminalita a ani letošní rok by neměl být výjimkou. Data ukazují, že od ledna až do listopadu policisté zaznamenali 179 tisíc trestných činů, zatímco v roce 2017 jich bylo za celý rok evidováno 189 tisíc. Menší počet trestných činů se týká vražd, krádeží a vloupání. 

Kolik toho vyřeší? 

Policistům se za jedenáct měsíců letošního roku podařilo vyřešit přes 85 000 trestných činů. Objasněnost tak mírně stoupla na 47,5 procenta. Loni objasnili ve stejném období přes 87 000 zločinů a přečinů, tedy 46,3 procenta.

Nejlépe se kriminalistům daří řešit vraždy, loni objasnili přes 88 procent z nich. Málo objasněná, přes 25 procent, zůstává stejně jako v minulých letech majetková kriminalita.

Klesající nezaměstnanost

Právě pokles majetkových trestných činů se ale nejvíce podepsal na letošním snížení celkové kriminality. Zločinci se od ledna do listopadu dopustili 55 000 krádeží a více než 19 000 vloupání. Spolu s dalšími kriminálními činy tak policisté zaznamenali přes 91 000 majetkových trestných činů.

Loni jich evidovali za jedenáct měsíců více než 100 000. Policie v minulých letech uvedla, že za postupným zlepšováním situace stojí ekonomický růst, klesající nezaměstnanost, zlepšující se životní úroveň a lepší zabezpečení objektů.

Méně vražd

Pokles zaznamenali policisté i u vražd. Do konce listopadu jich evidovali 102, loni to bylo 134. Nejvíce vražd, 57, bylo letos stejně jako v minulých letech motivováno osobními vztahy. Zločinci spáchali také čtyři loupežné vraždy a jednu sexuální. Počet všech násilných činů pak letos zůstal podobný jako v minulém roce. Policie evidovala za jedenáct měsíců téměř 13 000 těchto zločinů.

Zločinci letos podle policejních údajů zatím způsobili škody za zhruba 16,7 miliardy korun, což je o 1,3 miliardy méně než loni.