Americký misionář zavražděn posledním domorodým kmenem na světě. Slovo Boží bylo zasypáno šípy

John Allen Chau byl mladý misionář
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Být nezvaným hostem se nevyplácí. Na světě jsou totiž stále kmeny, které takovou návštěvu prostě nejsou schopni pochopit. Navíc, když jste křesťan, který z vás chce dostat poslední zbytky Satanovy síly. Na indickém ostrově Severní Sentinel o tom něco ví….

Americký misionář John Allen Chau byl ve své zemi velmi populární. Uměl totiž dokonale ovládat sociální sítě, kde za milým úsměvem několika selfie byla chytře schovaná oddaná láska k Bohu.

Ten poslední snímek by si on ani jeho rodina za rámeček rozhodně nedali. Cesta za kmenem žijícím mimo civilizaci na ostrově Severní Sentinel blízko Indie byla totiž jeho úplně poslední.

Sentinelci

Indické úřady nechávají místní domorodý kmen Sentinelců zcela svobodný. I díky tomu jsou pravděpodobně úplně poslední skupina obyvatel, která není dotčená moderní civilizací. Údaje o jejich počtu se různí a nejsou zcela objektivní. Proto se dostupný počet Sentinelců pohybuje od 15 po 500 lidí.

Hlubší výzkum znemožňuje jejich agresivita. Cizinec je pro ně nepřítel na život a na smrt, což nerespektoval mladý dobrodruh a americký misionář John Allen Chau.

Vydal se tak na souostroví Andamany a Nikobary v Bengálském zálivu, kde podle svého deníku zveřejněného jeho matkou na kánoi doplul k pobřeží Severního Sentinelu přesvědčen o tom, že jim Ježíš ukáže novou a správnou cestu. To byla jeho osudová chyba…

Boží poslání

Už první nepřátelský kontakt s kmenem ho neodradil. John Allen Chau totiž celý svůj zážitek sdílel a psal o něm domů nebo do svého deníku. Na jeho instagramovém profilu je dokonce možné vidět jeho poslední fotografie před smrtí. O jeho tragickém konci tak máme celkem podrobný přehled.

Jeden z prvních záznamů referoval o tom, jak se k nim pokusil promluvit jejich jazykem a zpívat náboženské písně. Cizinec byl však velmi rychle nepochopen a Sentinelci reagovali velmi agresivně.

Americký misionář si doslova napsal: “Zakřičel jsem na ně: Jmenuji se John, miluji vás a Ježíš vás také miluje.” Domorodci však vůbec netuší, kdo je ten jeho Ježíš, a jeden z nich velmi rychle projevil svůj názor. Vystřelil na něj šíp, který trefil jeho Bibli. První neúspěch ho neodradil, a tak se vrátil ještě jednou, ale to už bylo naposledy.

Totální blázen

Z instagramových fotografií je patrné, že John Allen Chau byl sympatický mladý muž s širokým úsměvem. Svůj misionářský úkol však provedl i přes zákaz úřadů ostrov navštěvovat.

Zkušenosti lidí totiž jasně popisují nekompromisní agresivitu kmenu, který je svým chováním stále v době kamenné. To vysvětluje, proč se naivní plán šířit slovo Boží nepodařil.

Je pravda, že o hrozbě ze strany Sentinelců si byl pravděpodobně velmi dobře vědom. Do deníku si krátce před smrtí napsal: “Možná si myslíte, že jsem blázen, ale myslím, že představit Ježíše těmto lidem stojí za to.”

V Chauvě deníku také najdeme jednu z posledních poznámek, která vyznívá až prorocky: “Proč musí být na tak nádherném místě tolik smrti? Doufám, že to není jedna z posledních poznámek, ale jestli ano, je to pro slávu Boží.”

Když se po první nepříjemné zkušenosti rozhodl na ostrov vrátit, odsoudil se tím k definitivní záhubě. Kmen dostál své pověsti a mladého muže zavraždil. Policie zadržela několik rybářů, kteří mu pomohli se k ostrovu přiblížit i přes přísný zákaz.

Tělo Johna Allena Chaua je dodnes na ostrově, protože se místní policie bojí potenciálního ohrožení ze strany původního domorodého kmene. Ten tělo totiž údajně bedlivě střeží.

Obracet Sentinelce na křesťanskou víru se prostě nevyplácí…