Babiš nastavil laťku: Radní podezřelý z řízení pod vlivem drog neodstoupí

Kde je hranice, aby politik odstoupil z funkce?
 

Kladenský radní Lukáš Hanes (ODS), podezřelý z řízení pod vlivem drog, zůstává ve funkci. Zastupitelé na dnešním jednání hlasovali o jeho rezignaci, návrh neprošel. Případ je vyšetřován jako přestupek, podle policie nešlo o trestný čin. Politická kultura v této zemi dostává další facku. Ale ono se není čemu divit, když je premiérem trestně stíhaný Andrej Babiš.

Radní byl 9. prosince účastníkem nehody, kterou nezavinil. Podle následného policejního testu byl Hanes pod vlivem drogy, odběr krve odmítl. Případem se zabývá slánský městský úřad, kam bylo řízení o přestupku předáno kvůli zachování nezávislosti.

Vlk se nažral, koza zůstala celá

Zastupitelstvo dnes hlasovalo o Hanesovi dvakrát. V prvním případě rozhodovalo o tom, zda by se měl vzdát mandátu zastupitele, v druhém případě, zda by měl opustit funkci radního. V obou případech bylo pro rezignaci 14 z přítomných 32 zastupitelů, tedy méně než polovina. Hanese podpořili koaliční zastupitelé.

Hanes dnes uvedl, že město si v minulosti nechalo platit za jeho sledování, a trvá také na tom, že nehoda mohla být předem připravená. Proto podal trestní oznámení. "Je teď na orgánech činných v trestním řízení, aby celou věc prošetřily," řekl Hanes.

Bývalý kladenský primátor, nyní zastupitel Milan Volf (Volba pro Kladno), dnes řekl, že hlasování zastupitelů bylo postaveno tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá". Podle něj měl Hanes rovnou rezignovat.