Čeho se od nich dočkáme? Zeman na schůzce s Babišem mluvil o investičních plánech Huawei

Babiš by chtěl kauzu Huawei řešit na úrovni EU
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Prezident Miloš Zeman na schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) mluvil o plánech čínské komunikační společnosti Huawei na investice v Česku. Před výrobky čínských firem Huawei a ZTE varoval před Vánocemi Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), podle něj představují bezpečnostní riziko.

Babiš dnes zopakoval své dřívější tvrzení, že by se kybernetická bezpečnost měla řešit na celoevropské úrovni. Zeman varování NÚKIB v minulosti opakovaně kritizoval, podle něj výrobky Huawei bezpečnostní riziko nepředstavují. Uváděl také, že českým firmám působícím na čínském trhu hrozí kvůli varování českého úřadu odvetná opatření. Před výrobky Huawei varovaly i některé další státy.

Došlo i na církevní restituce

Babiš po večeři v Lánech řekl, že ohledně Huawei není co řešit a že organizace, které spravují klíčovou infrastrukturu státu, podle zákona musejí na základě varování NÚKIB provést bezpečnostní audit. Zopakoval také, že by se záležitost kybernetické bezpečnosti měla řešit na celoevropské úrovni.

O společném evropském postupu mluvil dnes před jednáním vlády i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). "Nemá smysl vyvíjet nějaké jenom národní aktivity, celá Evropa je velmi propojená a je potřeba komunikovat s našimi partnery. Jednou z cest je vytvoření nějakého evropského testovacího centra," vysvětlil.

Babiš se Zemanem diskutoval také o středeční schůzce ústavních činitelů, na které se bude jednat o otázkách zahraniční politiky. Debatovali také o zdanění finančních náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích nebo o přípravě rozpočtu. Babiš uvedl, že prezident sdílí jeho odmítavý postoj ke zvyšování životního minima, které prosazuje ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).