Jermanová odmítla vliv na Babišovu kauzu střetu zájmů. Odkdy podřízení nedělají to, co chce nadřízený?

Andrej Babiš už se nemusí bát rozhodnutí úředníků?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová dnes odmítla, že by měla jakýkoli vliv na rozhodování úředníků v kauze údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (oba ANO). Krajský úřad od 1. února začlenil dosavadní odbor správních agend, který měl rozhodovat v Babišově kauze, do odboru legislativně právního. Podle Pirátské strany to vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úřadu v případu.

/STŘET ZÁJMŮ/ Hejtmanka zdůraznila, že jde o úkony státní správy, které nepodléhají politickému vlivu a jsou na něm nezávislé. "Zásadně odmítám, že bych se jakkoliv snažila ovlivnit výkon státní správy, a to v jakémkoliv případě, nejen ve správním řízení, které se týká Andreje Babiše," řekla.

Taková pěkná pohádka

Vyzvala všechny politické subjekty, aby se zdržely komentářů a spekulací o správním řízení, než skončí a bude zveřejněn jeho výsledek. "Pořád je v režimu neveřejném," podotkla. Úředníci jsou podle ní kvůli mediálním prohlášením politiků a spekulativním výrokům pod tlakem, což ovlivňuje správní řízení. A v tom má paní hejtmanka jistě pravdu, tlak existuje a velký. Ovšem myslet si, že jako šéfka úřadu nemá vliv na své podřízené, je stejné, jako uvažovat o tom, že kuřata v drůbežárnách Agrofertu mají každé vlastní pokojíček. Taková pěkná pohádka.

Hejtmanka si stojí za tím, že úředníci, kteří vykonávají přenesenou státní působnost, jsou odborníci na svém místě, a nechce zpochybňovat jejich práci a rozhodnutí. "Nebudu komentovat rozhodnutí černošického úřadu ani úřadu krajského ani brněnského ani žádného jiného," dodala.

Prý to nemá vliv

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Městský úřad v Černošicích mu za přestupek v podobě střetu zájmů již uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200 000 korun. Babiš se proti tomu odvolal, kauzou by se tak mohli brzy zabývat krajští úředníci.

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub tvrdí, že sloučení odborů je interní organizační změnou, která nemá vliv na výkon přenesené působnosti. Česká republika je rozdělena do 14 krajů. V osmi z nich je na krajském úřadu zřízen samostatný správní odbor a samostatný legislativně právní odbor. Součástí správního odboru je většinou i krajský živnostenský úřad.

Společně je správní a legislativně právní agenda začleněna pod jeden odbor v šesti krajích. Vyplývá to z informací zveřejněných kraji na internetu. Podobná situace jako ve středních Čechách je i v Jihočeském, Karlovarském, Pardubickém, Olomouckém a Zlínském kraji. V čele těchto krajů je jak ANO, tak ČSSD či KDU-ČSL.

Asi kampaň, že?

Ministerstvo vnitra podle mluvčího Ondřeje Krátošky nemůže hodnotit organizační změny krajských úřadů. "Otázka organizačního uspořádání krajského úřadu je výsostnou otázkou samosprávy, přičemž zákon o krajích upravuje toliko to, které orgány kraje mají pravomoc organizační strukturu nastavit," uvedl Krátoška. V tomto případě jsou to rada kraje a ředitel krajského úřadu.

Babiš se hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tak splnil povinnosti, které ukládá zákon o střetu zájmů. Podnět černošické radnici odeslala organizace Transparency International ČR, podle níž Babiš holding Agrofert ovládá i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

Klíčová slova: