Děsivá Pražská tržnice se bude měnit. Bývalá jatka, vietnamské stánky a vykřičené domy budou minulostí

Tržnice v Holešovicích nabízí neuvěřitelné zážitky i dnes
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Slibů a plánů s tímto rozsáhlým územím Holešovic bylo v minulosti několik. Dnes chráněná kulturní památka se postupně změnila v neupravený skanzen, kde se dařilo hlavně vietnamským trhovcům. Tomu by měl být konec. Rekonstrukce promění místo k nepoznání.

Areál dnešní zanedbané a nevzhledné Pražské tržnice projde výraznou proměnou. Místo, které několik desítek let sloužilo jako Ústřední jatka královského města Prahy, bylo slavnostně otevřeno 1. července 1895. Celý areál je označen jako kulturní památka, ale kromě oficiálního titulu tomu nic nenasvědčuje.

Zchátralé budovy, neviditelné památníky a významné sochy schované pod nánosem nevzhledné reklamy už možná brzy získají zpět svou ztracenou krásu. Proč pokus o revitalizaci prostředí s obrovským kulturním potenciálem trvalo tak dlouho?

Zlatá devadesátá

Jatka zde přestala sloužit svému původnímu účelu v roce 1983. Následně už areál známe jen jako tržnici. Původně místo pro velkoobchod začal v devadesátých letech sloužit hlavně jako vietnamská tržnice pro malé obchodníky.

Falešné produkty všeho druhu a smlouvání ceny se zde stalo koloritem. Nikdy se však tržnice neproměnila v mnohem větší Sapu jako v Libuši. Postupně ve změti stánků a vývěsních štítů zapadly architektonické prvky secese a novorenesance. Jen nálepka kulturní památky připomíná, že tržnice je opravdu vzácným místem.

Okolní haly posloužily různým účelům. Sklady, podezřelé restaurace, herny a vykřičené domy nepřispěly k příjemné atmosféře místa. Kouzlo zde však našli lidé, kteří mají v oblibě bizarní zážitky. Že jsou mnohdy stánky vietnamských trhovců pouhou zástěrkou k nelegální činnosti, se vědělo, ale nemluvilo se o tom nahlas.

Mnoho lidí si sem našlo cestu a zvyklo si nakupovat nekvalitní produkty, které se tváří jako originální nadnárodní značky. Pražská tržnice tak i po roce 2000 měla svoji klientelu. Firma, která měla celý areál v nájmu, však neplnila, co po ní Praha chtěla.

Cesta ke změně

V západních metropolích jsou místa podobná Pražské tržnici zdravým kouskem města, kde je radost se pohybovat, nakupovat a trávit čas. Dnešní stav areálu v Holešovicích je spíše pro dobrodruhy a milovníky zvláštností. Budoucnost však vypadá příznivě.

Dlouhá léta nebyl znatelný žádný pozitivní vývoj. Postupně se zde kultivoval alespoň provoz, nikoli prostředí. Jedna hala slouží jako centrála společnosti Alza a o víkendech se v hale 22 pořádají Farmářské trhy. Stejně tak se oživil kulturní život, kdy divadelní prostor Jatka 78 nebo Trafo Gallery plní účel zajímavé umělecké alternativy. Několik pozitivních příkladů tak slouží jako inspirace pro potenciální budoucí využití ostatních prostor.

Tomu však stála a nadále stojí překážka v podobě sporu s bývalým provozovatelem tržnice Delta Center. Společnosti byla před sedmi lety městem vypovězena smlouva kvůli dluhu 200 milionů korun na nájemném. Firma se bránila, že nájem platila tím, že se o areál starala. Soud nakonec vynesl nepravomocný rozsudek ve prospěch města.

S posvěcením soudu se Praha pustila do postupné revitalizace prostoru, s kterým má smělé plány.

Chlouba Prahy

Nadšení se musí jistě mírnit, aby zklamání nebylo nakonec moc bolestivé. Některé věci se už však opravdu viditelně mění. Vietnamským trhovcům bylo podáno ultimátum, že své stánky musí uklidit z veřejného prostranství do konce února. To se však z velké části dodnes nedaří splnit.

Praha trhovcům nabízí halu 13, kam si mohou svoje podnikaní odsunout, aby nepřekáželi v plánovaných opravách a pokusu o to zlidštit celé prostředí. Cílem je sociální, kulturní, gastronomické centrum po vzoru evropských metropolí.

Město by do celého areálu mělo investovat kolem 100 milionů korun. V polovině února si rada hlavního města Prahy schválila rozpočet dvou miliard na investici do městského majetku.

Kromě Pražské tržnice se chystá revitalizace Staroměstské tržnice, areálu Výstaviště, restaurace Šlechtovka, Clam-Gallasova paláce, rekonstrukce knihovny v Nuslích.

Zda se plány promění v činy, budeme bedlivě sledovat. Vrátit zanedbaným místům Prahy jejich ztracený glanc budou Pražané přijímat s povděkem. V roce 2019 je na čase majetek města dát do co nejlepšího pořádku. Čekání bylo dlouhé…