Fotbalista Özil porušil o ramadánu půst a povečeřel s prezidentem Erdoganem

Özil se náklonností ke kontroverzní hlavě státu netají
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Německý fotbalista tureckého původu Mesut Özil porušil během ramadánu půst a povečeřel s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Setkání patrně vyvolá další vlnu kritiky. Ta se naposledy na záložníka Arsenálu sesypala poté, co v březnu tureckého prezidenta údajně pozval na svatbu s herečkou a modelkou Amine Gülşeovou, bývalou miss Turecka.

Na fotografiích z večeře sedí Erdogan u stolu mezi Özilem a Gülşeovou. Večeře se konala v istanbulském paláci Dolmabahçe, někdejším správním centru osmanské říše. Společnost jim dělali Fahrettin Altun, šéf komunikačního oddělení tureckého prezidenta, a řada mladých Turků.

Minulý rok sklidil Özil kritiku v Německu kvůli tomu, že se s tureckým prezidentem nechal vyfotit a věnoval mu dres. Podle kritiků z řad politiků, médií i veřejnosti tím Özil a jeho kolega Ilkay Gündogan, hráči německé reprezentace, podpořili předvolební kampaň autokrata.

Erdogan nerespektuje hodnoty

Tehdejší šéf německého fotbalového svazu Reinhard Grindel se nechal slyšet, že svaz sice respektuje situaci hráčů s migračními kořeny, ale zároveň zastává hodnoty, které Erdogan dostatečně nerespektuje.

Po letním světovém šampionátu v Rusku, kde Özil s německým týmem nečekaně vypadl už ve skupině, pak hráč Arsenalu oznámil konec v reprezentaci. Vysvětlil to tím, že necítí dostatek respektu, a vedení svazu v čele s předsedou Reinhardem Grindelem, který letos v dubnu rezignoval po skandálu s převzetím luxusního daru, obvinil z rasismu.

Fotbalista se narodil v západoněmeckém Gelsenkirchenu, je imigrantem z třetí generace. Nemá turecké občanství.

Klíčová slova: