Praha 7 vyhlásila stav klimatické nouze. Omezí plasty a vysadí stromy

Na změny klimatu má zásadní vliv průmysl a doprava
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Radnice Prahy 7 přestane používat jednorázové plasty, úřad změní způsob hospodaření s odpadem, vysadí v ulicích nové stromy nebo nakoupí ekologická auta. Zároveň bude u developerských projektů vyžadovat využití tzv. zelených střech a změní hospodaření s vodou.

Praha 7 si tímto krokem jako první v Česku veřejně přiznala závažnost rozsahu problémů způsobených změnami klimatu, kterým čelíme, a potřebu zásadního zintenzivnění a zlepšení koordinace aktivit na snižování dopadů, tzv. mitigaci klimatických změn a adaptace na ně.

"Životní prostředí a klima je velkým současným tématem. Nenechme se zmást dnešním deštěm a tím, že Praha 7 má Stromovku nebo Letnou. Společně s Prahou 1 vykazuje známky největšího tepelného ostrova v Praze," řekl starosta Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Konec jednorázových plastů

Radní Jiří Knitl (Praha 7 Sobě) řekl, že radnice tak zakáže používání jednorázových plastů při akcích pořádaných městskou částí či jejími organizacemi. Vyžadovat to bude i po ostatních organizátorech. "Budeme minimalizovat odpad radnice a dávat si pozor, jak se chová v rámci odpadového hospodaření. V ulicích bude pokračovat výsadba zeleně, kterou ještě zintenzivníme, změníme hospodaření s vodou a budeme klást důraz na její vsakování," řekl. Radnice tak například při rekonstrukcích chodníků vymění nepropustné povrchy jako asfalt za dlažbu. Jakmile doslouží vozový park, bude kupovat vozidla s ekologičtějším pohonem.

U novostaveb bude vedení městské části po investorech vyžadovat využití takzvaných zelených střech. To se týká například chystané výstavby na území bývalého nádraží Bubny-Zátory. Tady bude radnice požadovat také vznik stromořadí či míst pro vsakování vody, aby všechna nestékala do kanalizace.

Hospodaření s odpady a energiemi

Při výběru nájemců nebytových prostor již radnice klade důraz na to, jak bude nájemce hospodařit s odpady a energiemi. Provozovatel letenského zámečku tak přestane používat jednorázové plasty a k tomu samému se zavázala městská firma Obecní dům při provozu Šlechtovy restaurace ve Stromovce.

Na plný úvazek bude pro Prahu 7 pracovat manažer, který bude mít na starosti energetické hospodaření. Radnice monitoruje spotřebu energií u svých budov i organizací, které zřizuje. Do budoucna by měla spotřeba klesnout o jedno procento ročně.

Řada zemí už problémy řeší

Podle Čižinského je dnešní rozhodnutí rady zároveň apelem na ostatní městské části a města po celém Česku. Rovněž vyzývá obyvatele, aby se chovali šetrněji k životnímu prostředí. "Každý z nás může něco udělat pro lepší životní prostředí, třeba nekupovat zbytečné obaly, třídit odpad, kompostovat nebo důsledně preferovat MHD. Nikdo neudělá chybu, když se bude chovat zodpovědně k životnímu prostředí," řekl.

Radní Prahy 7 svým rozhodnutím reagovali na nedávné výzvy vědců či studentů, kteří v řadě zemí apelovali na demonstracích na vlády daných zemí, aby začaly řešit problémy klimatických změn. Klimatickou nouzi již vyhlásily třeba Velká Británie a Irsko. V Praze proti zhoršujícím se klimatickým podmínkám protestovali studenti poprvé letos v březnu.