Praha dá městským částem peníze na opravy bytů. Některé z nich obsadí "vlastními" lidmi

Místa k výstavbě kolem Prahy stále ještě jsou, ale byty jsou nehorázně drahé a pro obyčejné lidi nedostupné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hlavní město plánuje dotační program, ve kterém nabídne městským částem půl miliardy korun na rekonstrukce prázdných bytů v jejich správě. Peníze dostanou radnice, které si o ně zažádají, z poloviny jako dotaci a z poloviny jako bezúročnou půjčku. Zároveň město odprodá 582 bytů, u kterých už byly ze strany magistrátu učiněny kroky k zahájení prodeje.

Magistrát si podle radního pro bydlení Adama Zábranského (Piráti) bude zároveň nárokovat možnost využít polovinu z opravených bytů pro svoji bytovou politiku. Městské části mají podle údajů magistrátu asi 1 300 prázdných bytů.

"Vypracovali jsme dotační výzvu pro městské části, kterou již schválila komise pro fond dostupného bydlení," uvedl radní a dodal, že program by měli radní schvalovat v červnu. Bude podle Zábranského nastaven tak, aby byly městské části zainteresované v tom, jak rekonstrukce dopadnou, jelikož půjde z poloviny o jejich investici.

Kolik teď mají bytů?

Město si zároveň vyhradí možnost polovinu bytů obsadit vybranými nájemníky. Těmi mají být podle programu stávající koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) zejména pro město potřebné profese jako zdravotníci, učitelé či pracovníci integrovaného záchranného systému a také lidé v ekonomické nouzi.

Nyní je z privatizační vlny schválené v roce 2012 neprodáno 1 386 bytů, z toho u 582 byly již učiněny kroky ze strany magistrátu k zahájení prodeje. Těch se bude týkat dokončení privatizace, zbytek zůstane městu. Týká se to 137 bytů na Černém Mostě, v Praze 9 a v Kbelích. U dalších pěti domů, kde zatím ceny stanoveny nebyly, se vypracují posudky podle aktuální situace na trhu.

Praha má podle aktuálních čísel magistrátu 31 180 obecních bytů, což je zhruba pět procent bytového fondu v metropoli. Čtvrtinu vlastní magistrát, zbytek mají do správy svěřeny městské části. Podle Zábranského se v minulém volebním období prodalo 20 procent původního bytového fondu, což je trend, který chce současná koalice zastavit.

Spor koaličních stran

Koaliční Piráti a Spojené síly se v poslední době dostali do sporu ohledně pokračování již slíbených privatizací bytového fondu. Piráti chtěli odprodeje úplně zastavit, což by podle Spojených sil nebylo férové k lidem, kteří již počítali s tím, že byty odkoupí a podnikli v tomto směru leckdy nevratné kroky. Zatímco Piráti a Praha Sobě tak na posledním jednání zastupitelstva hlasovali pro ukončení všech privatizací, Spojené síly spolu s opozicí prohlasovaly jejich pokračování. Zábranský uvedl, že se poté koalice dohodla na tom, že odprodá 582 bytů, u kterých už byly ze strany magistrátu učiněny kroky k zahájení prodeje.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města to chce řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizací městských bytů. Ty by měly sloužit zejména sociálně slabším a pro město potřebným profesím, jako jsou zdravotníci či učitelé.

Klíčová slova: