Na Letné vyvrcholí série protestů proti Babišovi. Jízdenky zmizely, zákaz dronů a výpadky mobilní sítě

Na Letnou dorazí lidé z celé země, podívejte se, jak to vypadalo na dosavadních demonstracích
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Série protestů za nezávislost justice a lepší vládu vyvrcholí v neděli odpoledne na pražské Letné. Pořádající spolek Milion chvilek očekává až 350 000 účastníků. Program akce a řečníky spolek tají. Na shromáždění dohlédnou desítky policistů, záchranná služba i dobrovolníci Českého červeného kříže (ČČK). Dopravci posilují nedělní vlaky a autobusy do Prahy a z Prahy až o tisíce míst. Nad Letnou bude omezen provoz dronů, mobilní operátoři v okolí nevylučují výpadky.

Impulzem pro demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně, poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešové (za ANO). Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Mezi obviněnými je i premiér Andrej Babiš (ANO), který případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů na Staroměstském a později Václavském náměstí v Praze i v regionech se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra.

Babiš zneužívá svěřenou moc

"Naše země má mnoho velkých problémů. Vláda je ale neřeší. Jedinou starostí premiéra totiž je, jak se vymotat ze svých osobních problémů," píše se v pozvánce na nedělní protest. Babiš podle organizátorů zneužívá svěřenou moc pro své zájmy. Kritizují i koncern Agrofert, který Babiš předloni vložil do svěřenského fondu. Agrofert se dnes proti tomu ohradil. Firma uvedla, že není závislá na dotacích ani veřejných zakázkách a že nezasahuje do redakční činnosti médií, která vlastní. Odmítla, že ničí krajinu pěstováním řepky a že ničí vodu a hubí včely vysokými dávkami hnojiv a pesticidů.

Podle premiéra se lidé demonstrující za jeho demisi mýlí a křičí nepravdy. Protesty ale akceptuje jako součást demokracie, uvedl už dřív. Výzvu předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře k veřejné debatě opakovaně odmítl, nepovažuje ho za partnera pro jednání. Z přehledu oznámených veřejných shromáždění na webu pražského magistrátu vyplývá, že Minář zamluvil Letenskou pláň pro demonstraci 250 000 až půl milionu lidí i na 16. listopadu, tedy den před 30. výročím sametové revoluce. Pro Deník N to víc nechtěl komentovat.

Mobilní operátoři v neděli v okolí Letné posílí kapacitu sítí. Vzhledem k velkému počtu lidí ale nelze vyloučit výpadky spojení.

Největší od listopadu 89

Nedělní demonstrace na Letné by mohla být největší od roku 1989. Dosud zřejmě drží prvenství protest z dubna 2012, který na Václavském náměstí pořádala Českomoravská konfederace odborových svazů a dvě desítky organizací a iniciativ s cílem zastavit reformy vlády Petra Nečase (ODS). Podle organizátorů se jí zúčastnilo až 150 000 lidí, policie jejich počet odhadla asi na 90 000. Na minulý protest proti Benešové a Babišovi na Václavském náměstí podle pořadatelů přišlo 120 000 lidí. Demonstrací, které se konaly 25. a 26. listopadu 1989, týden po potlačení studentského průvodu na Národní třídě, se účastnilo na 800 000, respektive 500 000 lidí.

Organizátoři doporučili účastníkům nedělní akce vybavit se dostatkem tekutin a pro případ deště pláštěnkou. Podle předpovědi meteorologů by ale pršet nemělo, demonstranty čeká polojasná obloha a teploty kolem 25 stupňů Celsia. Klidný průběh protestu bude zajišťovat několik desítek policistů, na místě budou lidem radit dvě stovky dobrovolníků v reflexních vestách. Na protest budou dohlížet policisté z antikonfliktního týmu, dopravní a pořádkové služby i kriminalisté. Zdravotní dohled na akci pomůže zajistit stovka dobrovolníků ČČK.

Organizátoři plánují pro zájemce z některých měst vypravit autobusy, vyrazit mají třeba z Královéhradeckého, Moravskoslezského či Zlínského kraje, ze Šumperka, Zábřehu či Liberce. Velká část nedělních vlakových a autobusových spojů do Prahy je vyprodaná, velký zájem je i o večerní linky z Prahy. České dráhy večer vypraví zvláštní vlak z Prahy na Moravu. Zda je vysoký zájem spojený s protestem, zástupci dopravců nedokázali odhadnout, protože vysoký zájem je v neděli obvyklý.

Milion chvilek hradí demonstrace z peněz na transparentním účtu, kam sympatizanti posílají dary v řádu stovek nebo tisíců korun. Nedělní demonstrace by mohla stát až 1,5 milionu korun a být tak nejdražší z dosavadních akcí.

Zákaz bezpilotních letadel

Úřad pro civilní letectví na žádost policie vydal opatření, které neumožní provoz bezpilotních letadel nad místem protestu. Výjimku dnes dostaly dva subjekty, které budou mít stroje nad stadionem Sparty. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan připomněl, že podle zákona se drony nesmějí přiblížit k místu s velkým počtem lidí. Policie také nevyloučila to, že v případě nutnosti uzavře rušnou ulici Milady Horákové, nebo v ní omezí provoz. Doporučila na Letnou přijet městskou hromadnou dopravou, protože je tam málo parkovacích míst.

V MHD v okolí akce ovšem lidé musejí počítat s případnými problémy, protože celkový počet účastníků nelze odhadnout. Posílena by měla být linka metra A. Organizátoři na Facebooku zveřejnili informační video, jak se na Letnou dopravit a jak místo po skončení akce opustit. Zveřejnili v něm také polohu pódia, které má být umístěno u budovy ministerstva vnitra, a dalších obrazovek. Na pláni budou vytvořeny sekce, mezi kterými nebude možné přecházet kvůli koridorům pro záchranáře.

Klíčová slova: