Archeologové našli v Tatrách jeskyni s pravěkým osídlením

V roce 1879 byly pravěké nástěnné malby jako tato nalezeny v jeskyni Altamira na severu Španělska
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Jeskyně Hučivá diera v Belianských Tatrách na Slovensku byla osídlená v pravěku. Svědčí o tom nálezy týmu slovenských a polských archeologů. Jde o první nález svého druhu, dříve se žádné prehistorické předměty v tatranských jeskyních nenašly.

Všechny nálezy, které v lokalitě archeologové našli, patří do období před 15 000 lety. "Až dosud jsme nevěděli, že lovci sobů přešli na jih přes hřeben Tater. Je to vzácnost," uvedl archeolog Marián Soják ze Slovenské akademie věd, který výzkum vedl spolu se svým polským kolegou.

"Objevili jsme desítky kamenných hrotů, které přežily úplně nebo ve fragmentech. Původně byly připevněny na kopí či oštěpy, které ale nepřečkaly," řekl Pawel Valde-Nowak z Archeologického ústavu Jagellonské univerzity v Krakově na jihu Polska. Nálezy podle něj dokazují, že lovci žili v jeskyni dlouho. Po něčem podobném vědci bezúspěšně pátrali v tatranských jeskyních od 19. století.

Jde o jedinečnou jeskyni

Pazourky pocházejí z konce doby ledové, kdy ledová přikrývka začala ustupovat ze severní části nynějšího Polska, tedy zhruba před 14 000 až 15 000 lety. Nálezy archeologů dokazují, že jeskyně Hučivá diera je jedinečná. Je první tatranskou jeskyní osídlenou v pravěku.

"Nové nálezy mění mapu pravěkého osídlení Evropy," pochlubilo se město Spišská Belá, kterému patří pozemek s jeskyní, nalézající se mimo turistické trasy. Jeskyně byla podle nálezů osídlena zhruba před 15 000 lety v "období, ve kterém se objevil kult lovců sobů, rozvíjelo se jeskynní umění a zaznamenán byl rozmach výroby z kostí".

Systematický výzkum na místě má podle městského webu trvat do 26. července a jeskyně má být kvůli ochraně unikátního objevu uzavřena pro veřejnost.