Romantické skalnaté údolí na pražské periferii zve nejenom na krásné výhledy

Scenérie, která v Praze nemá obdoby
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V Praze jsou místa, která lze navštívit tramvají, ale přesto budí dojem, jako by byla na kilometry  vzdálena ruchu velkoměsta. Přesně taková je i Divoká Šárka.

Jde o součást Šáreckého údolí rozléhajícího se podél skalnatého úbočí Šáreckého potoka od přírodního koupaliště Džbán až po Čertův mlýn.

Je právoplatně nazýváno pražskou oázou klidu nejen díky svým vysokým skalám, zeleným loukám a divokým "horským" bystřinám, ale i díky koupališti s průzračně čistou vodou a restaurací se stoletou tradicí.

Od paleolitu 

První zmínky o šáreckém osídlení nacházíme již v paleolitu, z něhož se zde našly jedny z nejstarších zkamenělin, ze starší doby kamené potom kostry mamuta, soba či nosorožce. Údolí bylo později osídleno Slovany a od 7. do 9. století jsme zde mohli najít i slovanské hradiště. 

Jak by si většina z nás mohla myslet, že toto místo dostalo pojmenování podle legendy o Ctiradovi a Šárce, která se zde v lesích prý odehrávala, je zřejmě na omylu. Ve skutečnosti je pravděpodobnější, že název je odvozen od spojení šaré lesy, díky své neprostupnosti slunečním paprskům, šeru a chladu.

Národní kulturní památka

První návštěvníci Prahy, kteří přiletí na letiště Václava Havla, po levé straně uvítá neskutečný pohled na krásná skaliska. Na světě není moc měst, která by takový unikátní pohled nabízela. Divoká Šárka je od roku 1995 národní kulturní památkou. Těch je na území Prahy celkem devět. Pražská příroda nenabízí zajímavější oblast. Vzácná je jak z hlediska geologického, botanického a také zoologického. V neposlední řadě se však jedná o skvělé útočiště klidné procházky, která je snadno dostupná tramvajovou nebo autobusovou dopravou. 

Výhledy a procházky

Hlavním tahákem procházek po Divoké Šárce jsou výhledy, které nabízí, ale v letních dnech třeba i koupaliště, jehož tradice sahá až do třicátých let. Z krásného výhledu na Dívčím skoku je to jenom skok na pivo do restaurace se stejným názvem. Když si na výlet vyhradíte celý den, tak zastávek, které vás zaručeně osloví, bude hned několik. Samozřejmě záleží pokud vyjdete ze zastávky tramvaje Divoká Šárka, nebo z opačné strany, tedy Malé Šárky a od Jenerálky. Po cestě, kde kdysi existovalo 14 hostinců, dnes najdeme pouze čtyři, ale schované jeskyně a klidný Šárecký potok zde slouží stále. 

Hory doly

Divoká Šárka nabízí opravdu unikátní podívanou. Své o tom ví i mnoho horolezců, kteří zde pravidelně využívají skaliska, která občas připomínají vzdálená místa někde v Krkonoších. Místo, jež je opředené starými pověstmi českými, se zde připomíná pouze okrajově. Největší pozornost si zaslouží samotná příroda, která vás nepřestává okouzlovat. O to víc, když si uvědomíte, že se procházíte v Praze… 

Český Grand Canyon a židovský hřbitov? Ideální výlet jen kousek za Prahou. Více čtěte zde.