Nadnárodní gigant zvažuje investici v Dolních Břežanech

Terry Gou - zakladatel společnosti Foxconn Technology Group
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zástupci největšího světového výrobce výpočetní elektroniky Foxconn navštívili Dolní Břežany jako jednu z možných lokalit budoucího rozvoje. V České republice chtějí během tří let investovat 2,5 miliardy korun do expanze.

Obec Dolní Břežany navštívili tento čtvtek představitelé společnosti Foxconn, aby jednali se starostou obce a předsedou správní rady klastru STAR, Věslavem Michalikem. Seznámili se s koncepcí nově vznikajícího vědecko-technologického klastru, navštívili nově vybudované laserové centrum HiLase a prohlédli si rozvojové plochy v sousedních Hodkovicích.

Přes šest miliard do rozvoje

Předseda vlády Bohuslav Sobotka včera podepsal memorandum o spolupráci s Tchajwanskou společností Foxconn. Společnost  plánuje v příštích třech letech investovat 2,5 miliardy korun na expanzi. Další 3,7 miliardy korun půjdou na lidské zdroje a vytvoří 2 000 nových pracovních míst.  Foxconn chce v ČR vybudovat unikátní výzkumné a designové centrum pro vývoj plně automatizovaného řešení výroby.

Obec o spolupráci stojí

"Jednáme s několika významnými investory o umístění jejich výzkumných a vývojových center do území STAR. Jde nám o to, aby si území zachovalo jistou míru oborové specializace. Světové zkušenosti říkají, že bez koncentrace firem z vybraných oborů znalostní centra nefungují," řekl Věslav Michalik, starosta obce Dolní Břežany a předseda správní rady společnosti STAR Research and Innovations Cluster, která rozvoj území STAR koordinuje.

Foxconn zatím váhá...

Rozhodnutí se však není zdaleka jisté. „Foxconn pro umístění své investice zvažuje více lokalit v rámci České republiky. Dokud nebude proces hledání vhodného místa dokončen, nemůžeme k tomu poskytovat žádné bližší informace,“ sdělila mediální zástupkyně Klára Horová.

Další souvislosti

Nadnárodní firma Foxconn je největší výrobce elektroniky a počítačových součástek na světě. Pochází z Číny a její hlavní sídlo je na Taiwanu. V Česku působí od roku 2000 a má provozy v Pardubicích a Kutné Hoře. Vyrábí součástky pro Apple, Intel, Hewlett-Packard, Dell a další.

Letos v březnu odsouhlasila Rada středočeského kraje založení Středočeského inovačního centra (SIC) se sídlem v Dolních Břežanech. V oblasti jsou špičková vědecká pracoviště laserová centra HiLASE a ELI Beamlines. V sousedním Vestci se nachází biomedicínské centrum Biocev a ve Zlatníkách nedávno otevřeli inovační centrum InnoCrystal zaměřené na rozvoj biotechnologických projektů. Toto území na ose Dolní Břežany - Hodkovice - Vestec je označováno zkratkou STAR (Science and Technology Advanced Region).

Klíčová slova: