Lepší podmínky pro pražské bezdomovce. Praha umožňuje nová pravidla pro nocleh

Letošní mrazy si už vyžádaly krutou daň
 

Hlavní město 1. prosince spustí opatření, která pomohou bezdomovcům přečkat mráz. Letos najdou v příslušných zařízeních nocleh i lidé se psy, dostupnější bude ubytování pro bezdomovce se zdravotními problémy. Nově začne fungovat také dispečink Centra sociálních služeb Praha, díky kterému bude zajištěna lepší koordinace služeb pro lidi bez domova v zimním období.

Bezdomovci, kteří mají psa a dosud je v noclehárnách odmítali, letos ubytování najdou. Například v noclehárně v Michli vznikly zimní kotce, uvedla radní Milena Johnová (Praha Sobě). Bezdomovci se zdravotními problémy se o pomoc a ubytování budou letos nově moci obrátit na azylový dům s ošetřovatelskou péčí nebo specializovanou ubytovnu, doplnila.

Strážníci, nemocnice a další organizace budou moci od 1. prosince volat na centrální dispečink Centra sociálních služeb, který bude řídit převozy lidí bez domova do denních center nebo nocleháren s volnou kapacitou.

Terénní služba, která bezdomovce na ubytování doveze, má k dispozici čtyři auta. V nich má připraveno oblečení, ale také konzervy, které může lidem ihned po příjezdu nabídnout, řekl ČTK vedoucí terénních programů Centra sociálních služeb David Veber. V zimě mají podle něj denně mezi pěti a 15 výjezdy.

Kapacita dostatečná

V Praze je podle ředitele magistrátního odboru sociálních věcí Tomáše Klineckého kapacita nocleháren dostatečná. Kromě přespání se lidé mohou na místě umýt, dostanou teplé nápoje. Pro případ dlouhodobých mrazů je magistrát připraven instalovat vyhřívané stany.

Městští strážníci v zimě častěji kontrolují místa, kde se bezdomovci zdržují. Strážníci lidi informují, kde mohou přespat v teple a mohou jim na místo prostřednictvím dispečinku zajistit i odvoz. "Jsou to stovky případů ročně, kdy zprostředkujeme odvoz a pomoc pro toho klienta, ale ne všichni o tu pomoc stojí, nemůžeme nikoho nutit," řekl ředitel pražské městské policie Eduard Šuster.

V hlavním městě žije podle sčítání a odhadu, které letos v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, zhruba 3 250 bezdomovců. V celé ČR se jejich počet odhaduje na více než 23 800.

Klíčová slova: