Mobilní operátoři pomohou plánovat Prahu. Půjde hlavně o obranu a bezpečnost

IPR uvede nový způsob, jak analyzovat chování lidí ve městě
 

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) nechá vytvořit informační systém, který umožní využít pro vytváření analýz a lepší plánování města anonymizovaná data mobilních operátorů o poloze lidí. Má dát městským plánovačům lepší představu o tom, jak se lidé pohybují po městě.

Data by poté měla být přístupná dalším městským organizacím například v oblasti dopravy nebo bezpečnosti. IPR již vybral firmu, která systém za 46 milionů korun vytvoří. Projekt je financován z evropských fondů, vývoj by podle stránek IPR měl trvat tři roky.

Informační systém a návrh celého řešení pro využití dat operátorů o pohybu lidí má na základě tendru pro IPR připravit softwarová firma Kvados. Cílem projektu je podle zadání zakázky vytvořit software, který bude schopný zpracovat data operátorů do konkrétních výstupů o pohybu obyvatel v delších časových úsecích i s malým časovým zpožděním.

Krizové řízení

Zatímco první varianta může napomoci například při řešení dopravy nebo územním plánování, druhá může posloužit při krizovém řízení či monitoringu demonstrací a velkých akcí.

Nyní město může data mobilních operátorů využívat pouze jednorázově, nový projekt by k nim měl zajistit v podstatě nepřetržitý přístup. Podle dřívějších vyjádření zástupců IPR není nutné se obávat, že lidé budou přes telefony sledováni. Informace jsou podle institutu anonymizované a pracuje se s nimi jen ve velkých datových balících. Jedinou informaci, ke které se software dostane, by měl být počet lidí v danou dobu na daném místě.