Stavba Trojské lávky zahájena. Zranění dostali jen směšné odškodnění

 

Pražský magistrát zahájí výstavbu nové lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou. Ve čtvrtek si stavební společnost začne přebírat staveniště, sdělil náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Lávku bude stavět společnost Sdružení mostu Praha.  

Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému dalo 50 000 korun a na dalším odškodnění se domluvilo letos v lednu s pojišťovnou. Policisté již obvinili dva muže z obecného ohrožení. 

„Na konci minulého týdne jsme podepsali smlouvu se zhotovitelem. Ve čtvrtek se setkáme na první koordinační schůzce k převzetí staveniště a bude se moct začít stavět. Nicméně předtím je důležité splnit nutné administrativní kroky a domluvit se na společném postupu i s Povodím Vltavy," uvedl Scheinherr.

Na sto let? 

Zřícenou lávku vystřídá nová ocelově vyztužená konstrukce, kterou bude oproti předchozí lávce snazší kontrolovat a udržovat. Bude mít životnost 100 let a nebude zevnitř korodovat.

Praha má s mosty dlouhodobě problémy. Ve špatném stavu je hned několik mostů přes Vltavu, mezi nimi například Libeňský, Hlávkův nebo Palackého most. Libeňský most musel být loni na několik týdnů zcela uzavřen pro MHD a auta. Na zmíněných mostech město prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) již zahájilo diagnostiku.