Střední Čechy znají své vítěze v krajském kole soutěže Vesnice roku

Městys Vraný zvítězil v krajském kole soutěže Vesnice roku
Zobrazit fotogalerii (1)
 

V úterý 1. července byli vyhlášeni vítězové krajského kola soutěže Vesnice roku. Do jejího 21. ročníku se přihlásilo celkem 210 obcí z celé republiky. Ze Středočeského kraje jich bylo celkem dvacet. Umístilo se jich 5. Nejvyšší ocenění získal městys Vraný (Kladensko), jenž postupuje do celostátního kola soutěže.

Soutěž Vesnice roku každoročně vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR (od r. 1995), Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (od r. 1996), Svaz měst a obcí ČR (od r. 1996) a Ministerstvo zemědělství (od r. 2007) v rámci Programu obnovy venkova. Cílem soutěže je:

  • snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova,
  • zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic,
  • upozornit širokou veřejnost na význam venkova,
  • ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Středočeský kraj má svoje vítěze, je jich pět

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo dvacet obcí. Z Benešovska to byly obce Čachtice, Maršovice a Ostrov, z Rakovnicka obec Kolešov. Z Kladenska se hlásil Vraný, Zichovec a Žižice. Kutnohorsko zastupovala obec Kácov, Mělnicko zase obce Cítov a Ledčice. Dále se účastnilo Dolní Slivno z Mladoboleslavska a Dobšice z Nymburska. Líbeznice, Bášť s Měšicemi reprezentovaly Prahu-východ a Prahu-západ obce Davle, Psáry a Úholičky. Z okresu Příbram se přihlásily dvě obce: Březice a Stará Huť. 

Ocenění získaly tyto obce či městysy:

  • Zlatá stuha za vítězství v krajském kole -  Městys Vraný (okres Kladno)
  • Modrá stuha za společenský život - městys Maršovice (okres Benešov)
  • Bílá stuha za činnost mládeže - Obec Kolešov (okres Rakovník)
  • Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí - Obec Dobšice (okres Nymburk)
  • Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu - Městys Čechtice (okres Benešov)

„Upřímně gratuluji všem oceněným obcím a finalistům přeji hodně štěstí v celostátním kole, které je čeká první týden v září. Věřím, že v průběhu léta budu mít možnost pogratulovat osobně a zároveň se setkat s ostatními soutěžícími obcemi,“ uvedla k soutěži ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Do celostátního kola, které proběhne v termínu od 30. srpna do 5. září 2015, postupuje vždy jedna obec za každý kraj. Ve Středočeském to bude Městys Vraný. Výsledky celostátního kola a nositele titulu „Vesnice roku 2015“ slavnostně vyhlásí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová 19. září v Luhačovicích, kde se bude konat Mezinárodní festival dětských folklorních souborů.

zdroj: http://www.vesniceroku.cz/uvod

 

Klíčová slova: