Cyklohráček na Okoř, do Slaného a Zlonic

Sever
Západ
Hostivice
Okoř
Slaný
14.04.2016 - 17:0030.10.2016 - 17:00

Vlak, kde si děti vyhrajou. To je Cyklohráček.

Kdy 25. březen 2016 9:00 - 30. říjen 2016 19:00 Akce pro děti
O víkendech a s jezdí z Prahy na Okoř a do Slaného Cyklohráček - výletní vlak přestavěný na velké pojízdné hřiště pro děti. Ve Slaném je pro ně připravena hra Cesta za pokladem i slevy v cukrárně, aquaparku nebo pivovaru. Nově jede Cyklohráček 7x za sezonu do až Železničního muzea Zlonice.
Pro nejmenší je ve vlaku dětský koutek s hrami, knížkami, stavebnicemi i vláčkodráhou, ti větší můžou cestou uspořádat třeba turnaj v Člověče, nezlob se, dámě i kartách, kreslit křídami nebo skládat obří molitanovou stavebnici. O všechny hry se na palubě starají hrajvedoucí, kteří mají pro děti také dárky na památku. Děti dostanou na palubě vlaku také volnou vstupenku do Království železnic na Smíchově.

V Cyklohráčku se stává pro děti cesta cílem, protože se zabaví už cestou na výlet. Ale nutno říct, že vlak má své kouzlo i pro tatínky. V Cyklohráčku můžete pozorovat strojvedoucího při práci. Za jeho zády je prosklená stěna, takže se můžete, jak se řídí vlak a pozorovat výhybky a návěstidla před vlakem.  
 

Kam s Cyklohráčkem na výlet


Cyklohráček vás doveze do krásného údolí hradu Okoře, navštívit můžete románskou rotundu na Budči, zoopark v Zájezdě nebo historické město Slaný. Na své si přijdou i lovci keší, ta o Cyklohráčku je totiž vezme do hluboké historie tratě, po které vlak projíždí. Její začátek je na nádraží v Hostivici a na finálních souřadnicích vás čeká železniční překvapení.

Nově Cyklohráčkem do Železničního muzea Zlonice

Pojeďte se podívat do historie, jak se dřív cestovalo na železnici. Cyklohráček vás doveze sedmkrát za sezonu až do Zlonic. Ani ne 15 minut od nádraží najdete krásné železniční muzeum, ve kterém na vás dýchne historie starých nádraží, parních lokomotiv, dřevěných vagonů, svezete se úzkorozchodnou průmyslovou železnicí a můžete si tu vysadit stromek pro štěstí.

Do Zlonic jede odpolední Cyklohráček o sobotách 23.4., 28.5, 25.6., 30.7, 27.8, 24.9. a 29.10. (odjezd z Prahy 13:18) a cestující z Cyklohráčku dostanou v muzeu slevu na rodinné vstupné - dva dospělí a tři děti zaplatí jen 100 Kč.

Zajímavé akce ve Slaném, za kterými se vyplatí vyrazit Cyklohráčkem
 

23. dubna Slavnostní zahájení Turistické sezóny 2016
21. května Městské slavnosti ve Slaném
28. května den dětí v letním kině Slaný
17. a 18. června Pivní slavnosti Slánský Tuplák a Slánská kvasnice
18. června Folklorní festival v letním kině Slaný
16. července Závod historických vozidel Slánský okruh
26. a 27. srpna Slánský open air festival Valník
24. a 25. září Rožnění uherského býka a MČR v Boulderingu
15. října Havelský jarmark a Slánské štrůdlování

Cesta za zlatým pokladem ve Slaném a turistická vizitka

Po příjezdu do Slaného můžete s dětmi vyrazit na cestu za pokladem. Ve vlaku dostanete od hrajvedoucích herní plán. Pokud seberete všechny indicie správně, dovedou vás ke zlatému pokladu ukrytému ve městě. Něco si z něj budete moct odnést a získáte také unikátní turistickou vizitku Cyklohráčku. Hrou děti provede Bořek – malý kluk, kterého dostalo město Slaný do svého znaku v době, kdy Českému království vládl král Václav II.

Pokud turistické vizitky sbíráte, tu z Cyklohráčku můžete získat jen dvěma způsoby. Navštívíte infocentrum ve Slaném a předložíte jízdenku ČD nebo PID z Cyklohráčku (musí na ní být razítko od hrajvedoucího z vlaku) nebo ulovíte ve Slaném zmíněný zlatý poklad. Jiná cesta k turistické vizitce nevede.

Vagony pro děti i pro cyklisty

Cykohráček má tři vozy. Vůz plný hraček pro nejmeší cestující (ten je nízkopodlažní, aby zde maminky mohly zaparkovat pohodlně kočárky), vůz plný her pro větší děti a cyklovůz. Do vozu pro cyklisty se vejde 25 kol a cyklisté tu během jízdy můžou provést malý servis - k dispozici mají kompresor na dofouknutí duše, sadu na lepení i nářadí na běžné opravy.

Prohlídky Slaného s průvodcem pro dospěláky

Projděte si slavnou Wilsonovu třídu ve Slaném s průvodkyní v historickém secesním kostýmu a nechte na sebe dýchnout dobu, kdy dámy z měšťanských domů nosily krásné šaty a pánové vycházeli na ulici v kloboucích. Dozvíte se zajímavé informace o historii zdejších měšťanských domů. Vycházka je připravena na neděle 5. června, 4. září a 9. října ihned po příjezdu ranního Cyklohráčku do Slaného. Průvodkyni na nádraží snadno poznáte.


Kdy a odkud Cyklohráček jezdí

Cyklohráčkem se můžete svézt každou sobotu, neděli i svátek od 25. března až do 30. října 2016. Jede vždy dvakrát denně. Z pražského Masarykova nádraží odjíždí v 9:18 a 13:18, nastoupit v Praze můžete také v Bubnech, Dejvicích, Veleslavíně a Ruzyni. Zpět ze Slaného do Prahy jede v 11:16 a 17:16. Odpoledne mají rodiče s dětmi ve Slaném mezi příjezdem a odjezdem vlaku dvě a půl hodiny, tedy čas, který mohou využít právě k návštěvě aquaparku, muzeí nebo hře, která dovede děti za pokladem. Až budete s dětmi výlet plánovat, vězte, že odpolední vlak z Prahy je zpravidla volnější než ten ranní.

Pokud byste plánovali cyklohráčkem cestu ve větší skupině, dejte o sobě prosím minimálně tři pracovní dny dopředu vědět na email bezouska@zap.cd.cz.

Slevy pro cestujícíc z cyklohráčku ve Slaném

Město Slaný připravilo pro návštěvníky z Cyklohráčku speciální slevy, které může využít celá rodina. Cestující získají například za 85 Kč celodenní vstup do místního aquaparku, slevu do místní cukrárny i lokálního pivovaru nebo 50 % slevu do vlastivědného muzea. Zdarma dostanou cestující turistickou mapu regionu na infocentru ve Slaném. Slevy získáte velmi jednoduše. Ve vlaku dostanete od hrajvedoucích leták cyklohráčku, kde jsou slevové kupony. Hrajvedoucí vám je orazítkuje a můžete na výletě čerpat slevy.

Cyklohráček získal skvělá ocenění

Cyklohráček vyjel na trať mezi Prahou a Slaným poprvé na jaře 2014 a ihned u cestujících zabodoval. V roce 2014 s ním svezlo 10 809 cestujících, v roce 2015 to bylo už 14 568 cestujících.

Že jde unikátní projekt, který jinde na světě neexistuje o potvrdila i dvě významná ocenění, které cyklohráček získal v červnu 2015, když zabodoval na Českých cenách za PR. Stal se nejlepším projektem v oblasti služeb za rok 2014, dosáhl na první místo mezi všemi hodnocenými projekty.

Získal také bronzovou medaili v kategorii B2C, tedy komunikace firem k zákazníkům. Třetí místo mezi všemi komunikačními projekty firem k zákazníkům za rok 2014 řadí Cyklohráček k absolutně nejlepším projektům, které připravily firmy pro zákazníky v České republice. 

Vlak jezdí dvakrát denně. V 09:18 a  13:18 z Prahy Masarykovo nádraží. Zpět ze Slaného v 11:16 a v 17:16

Jízdní řád cyklohráčku zde:

https://www.cd.cz/volny-cas/cyklohracek/jizdni-rad/-21360/

Odjezd

 

MULTIPOINT ((14.2585703 50.0815792), (14.2586237 50.161911), (14.0869438 50.2304622))