HIT LETOŠNÍHO ROKU: Upečte si domácí Lussekatter
Nebaví vás už klasické bábovky a chcete zkusit něco originálnějšího? Upečte si doma švédské Luciiny koláčky.
Švédské pečivo se stalo hitem letošního roku. V Čechách mu říkáme Luciiny kočičky nebo koláčky, typickým je pro něj šafrán.
Které suroviny potřebujete?
500 g pšeničné hladké mouky
100 g másla
200 ml mléka
50 ml smetany na šlehání
2 vejce
42 g droždí
0,1 g šafránu
1 lžíce kardamomu
sůl
rozinky
Upečené jsou za patnáct minut
Ze všeho nejdříve si připravte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí. Poté přidejte přibližně dvě lžíce cukru. Kvásek nechte kynout v teple minimálně deset minut. Zatímco vám kyne kvásek, můžete pokračovat v přípravách. Do smetany vmíchejte šafrán a rozpusťte máslo.
Do mísy prosejte mouku, do které přidejte rozpuštěné máslo, smetanu se šafránem, vejce, cukr, kardamom a nakonec kvásek a sůl. Vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vyválejte tenké proužky a smotejte je do esíček, které jsou pro Luciiny koláčky typické. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem, nakonec je posypte rozinkami.
Pečte v předehřáté troubě na 200 °C, po patnácti minutách jsou hotové.