Není nad český česnek. Už sklízíte?
Český česnek je bezpochyby nejlepší. Jak ho sklízet? Česnek paličák sklízíme v době, kdy má pět slupek. Pro nepaličák znamená sklizeň povadnutí natě. Přinášíme rady, jak česnek správně usušit, aby vydržel do další sklizně.
V červenci přichází na řadu očekávaná sklizeň česneku, kterou není dobré oddalovat. Pokud se sklízením zralého česneku zaváháte, zkrátíte tak jeho životnost.
Dva odlišné typy česneku, dvě jiné sklizně
Česnek obecně dělíme na česnek paličák a na česnek nepaličák. Paličáky sklízejte až v okamžiku, kdy jim zbývá pět lístků a přibližně pět slupek. Paličák poznáte podle pravidelně uskupených stroužků okolo tuhého středu. U nás se vyskytuje nejčastěji právě paličák.
Čas pro sklizeň nepaličáku nastává ve chvíli, kdy většina natě leží při zemi. Jeho stroužky jsou uspořádané naopak velmi nepravidelně.
Před sušením neponičte nať
Správné sušení je pro uchování česneku do další sezony velmi důležité, jinak by se mohlo stát, že už na podzim z vaší sklizně nebude nic. Po vytáhnutí česneku z půdy v žádném případě neodstraňujte jeho nať, můžete ji ale zakrátit.
Rostliny svažte po deseti kusech. Aby trsy lépe držely, je dobré je splést do copánků. Za provázek je pověste na suché místo, kde proudí vzduch. Naopak vlhkým místům se vyhněte obloukem. Před prvními mrazíky česnek ukliďte, mráz by ho poničil.