Botanicus. Vstupte do světa rostlin a starých řemesel

Prostředí navozuje atmosféru staré doby
Zobrazit fotogalerii (17)
 

Navštivte Botanicus v Lysé nad Labem. Můžete poznat nejstarší řemesla a vyzkoušet si výrobu svíčky, mýdla, papíru, uplést košík nebo třeba vytesat nápis do kamene. Projděte se velkými zahradami, kde najdete rozmanité květiny, byliny, keře i stromy.

Nevěděla jsem, co se započatým víkendem, ale během několika minut jsem objevila Botanicus neboli velký Svět rostlin spojený s Centrem řemesel. Velká zahrada mě zaujala už na fotkách a přestože bydlím v Praze, do Lysé nad Labem jsem se vypravila vlakem.

 

Chvilku trvalo, než jsme Botanicus našli, ale zlatý nápis nás navedl směrem k pokladně. Vstupné se zde pohybuje 90 Kč za dospělého člověka, pro studenty a děti do patnácti let 60 Kč, mateřské školky jen 30 Kč. U pokladny si můžete proměnit peníze za groše, protože uvnitř Centra řemesel se dá platit jenom groši, aby se tak navodila atmosféra starých časů. Jeden groš vyjde na 10 korun.

Řemeslníci jsou v dřevěných a kamenných chatičkách

 

Hned po vstupu je třeba se opatrně pohybovat po kamenitých cestách, ale není to tak hrozné. Hned kolem sebe vidíte dřevěné chatičky a v každé z nich stojí řemeslník, který předvádí svoji práci. Vy si tak můžete vyzkoušet vyrobit svíčku, papír nebo třeba perníček. Samozřejmě vám řemeslník všechno názorně ukáže, vysvětlí a můžete se s ním o jeho práci pobavit.

 

Mezi stánky byla možnost zakoupit si něco k snědku, třeba palačinku za dva groše nebo pečené brambory, maso. Už jenom projít všemi řemesly a vyzkoušet si je by zabralo několik hodin. My jsme si však jenom prohlíželi okolí a zaujala nás malá koza s kůzlátkem, která si zrovna pochutnávala na seně. Z toho by opravdu jeden dostal hlad.

 

Zahrady v Botanicus jsou rozmanité a je jich zde několik

Když opustíte řemesla, můžete se vydat do velké zahrady, kde je spousta prapodivných stromů, keříků a malých bylin a kytiček. Byly zde desítky názvů a desítky rostlin. Některé stromy se kroutily opravdu hodně zvláštně. Na zahradě stálo několik moderních objektů se jmény umělců, kteří je vymysleli, neobvyklé byly dokonce i lavičky.

 

Po hodince vstřebávání okolí jsme se odebrali k východu. Pokud groše neutratíte, na pokladně vám peníze zase vrátí, což je fajn pro někoho, kdo ještě neví, zda se mu uvnitř něco zalíbí. Hned naproti pokladně se nachází prodejna Botanicus, která je plná spoustou voňavých a přírodných mýdel, krémů a sprchových gelů. Můžete si tady však dát i kávičku a posedět před obchodem.

 

  • Botanicus a Centrum řemesel je výbornou atrakcí pro rodiny s dětmi, pro zapálené zahrádkáře i jako celodenní výlet. Pejsky však musíte nechat doma. Každou sobotu zde navíc probíhá živé divadlo pro nejmenší. Otevřeno mají od dubna do konce října, o víkendech do pěti a všední dny do čtyř, v létě bude otevírací doba prodloužena.