Naďa Hanuš Vávrová: Děti jsou nesmírně inspirující

Naďa se svým tříletým synem Štěpánkem
 


Naďa je zkušenou redaktorkou, ale také maminkou. I proto se věnuje rubrice Dítě. Mě ale spíš zajímalo, jak svoji redaktorskou kariéru začala a co ji k tomu vedlo…

Naďo, proč píšeš? A kdy jsi se psaním začala?

Baví mě to. Je to pro mne určitý způsob sebevyjádření. Ve 13 letech mi vyšel ve Večerní Praze úryvek ze slohové práce na téma „Smog v Praze“. Později mi vycházely básničky a povídky v různých sbornících. Taky jsem studovala herectví a autorskou tvorbu na konzervatoři, zároveň pravidelně psala, ale i hrála divadlo. Po konzervatoři jsem sbírala zkušenosti jako redaktorka, později editorka v odborných časopisech, lifestylu i deníku. Ale protože mě pronásledoval pocit, že potřebuji tak nějak dovzdělat, vystudovala jsem ještě média, obor Jazyková a literární kultura na UHK.

Chystáte se děti učit lyžovat? Jakým chybám se vyhnout?

Proč nehraješ, když jsi vystudovala herectví?

Byla jsem od šestnácti let členkou divadelního spolku, kde hráli studenti z různých uměleckých škol, ale bavilo mě víc tvořit, než reprodukovat. A taky jsem si uvědomila, že mi chybí k herectví potřebná dávka exhibicionismu. Ale i tak to bylo moc fajn období. Potkala jsem se zajímavými osobnostmi, vyzkoušela si, jaké to je stát před publikem… Moc mi to dalo.

Podle čeho vybírat pro své dítě ten správný kroužek?

Vedeš rubriku dítě. Co je pro tebe nejdůležitější téma? Jak si představuješ svého čtenáře?

Záleží na věku dítěte. Jako maminka miminka budu asi nejvíc řešit péči o kojence, jeho rozvoj v prvním roce, zda s ním cestovat dál (např. k moři), možnosti, kam s ním jít na cvičení atp. Pokud mám doma batole a pak předškoláka, tak kromě jeho správného rozvoje, budu řešit výchovu – např. jak na vzdor, kam s ním na výlet nebo do divadla, co mu číst, ale taky všechno kolem školek a kroužků pro nejmenší. Se školákem budu řešit kromě školy a učení kroužky. A pak opět kam s ním vyrazit, tábory atp. Maminky bude ale jistě zajímat i to, jak sladit rodinu a práci. A jak si představuju svého čtenáře? Máma, která hledá prima informace a inspiraci.

Řešíte-li dovolenou u moře, mámepro vás tipy na zaručeně bezpečné destinace

Čemu se věnuješ, když zrovna nepracuješ?

Dělala jsem s dětmi divadlo – vedla dramaťák. Teď jsem si dala pauzu, protože si potřebuju přeorganizovat čas. Takže nyní se všechno točí kolem rodiny a práce. Když je to jen trochu možné, jezdíme na výlety, chodíme do divadla, na nejrůznější akce pro děti. On je vůbec ten dětský svět inspirující. A i proto bych se ráda časem vrátila ke svému psaní. Kdysi mi vyšly dvě knížky – jedna pro děti a povídky. Tak doufám, že to nebyly knihy poslední…