Řidiči mají 5 nových kilometrů dálnice. Na kompletní dokončení D4 si ale počkají roky

První úseky u Prahy vznikly již v šedesátých letech, do Příbrami byla D4 dovedena v roce 1989. V roce 2019 se má začít stavět posledních 32 kilometrů do Mirotic
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Po téměř třiceti letech se podařilo prodloužit dálnici z Příbrami na jih. Jak dlouho bude trvat dokončení posledních 32 kilometrů dálnice do Mirotic?

Nový úsek strakonické dálnice D4 od křižovatky Skalka na Příbramsku na jih byl minulý týden otevřen a je již průjezdný. Prodloužení trvalo téměř třicet let. Nový úsek je dlouhý necelých pět kilometrů a především pomůže obyvatelům Dubence, kterým dosud vedla hlavní silnice z Prahy do Písku nebo do Strakonic a na hraniční přechod Strážný.

"Jsem rád, že se ulehčí obcím kolem. Především obyvatelé Dubence si oddechnou," řekl při zprovoznění dálnice novinářům ministr dopravy Dan Ťok. Součástí stavby jsou protihluková opatření, aby byly dodrženy hlukové limity.

Stavbaři podél nového úseku vybudovali i dva dálniční mosty, dva nadjezdy nad dálnicí, podchod pro pěší a mimoúrovňovou křižovatku.

Nedodělky se odstraní do března příštího roku

Celková plocha vozovek zabírá 102 500 metrů čtverečních. Úsek je ale jen v předčasném režimu užívání, což znamená, že ještě není definitivně dokončen. Na odstranění nedodělků je podle Ředitelství silnic a dálnic čas do března příštího roku.

Chybí posledních třicet kilometrů, aby bylo hotovo

V plánu je ale dostavba chybějících 32 kilometrů D4 mezi Příbramí a Miroticemi v jižních Čechách. Ty chce ministerstvo vybudovat pomocí soukromých peněz formou takzvaného PPP projektu. Zbytek podle ministerstva dopravy dostaví koncesionář, který se bude o silnici starat dalších téměř 30 let. Začátkem příštího roku má být vyhlášena soutěž a na jednotlivé stavby ale musí být znovu stanovisko EIA. Celková investice má být 24,9 miliardy korun, stavět by se mělo v roce 2019.

Stát ale musí také vykoupit pozemky. "Mezi Milínem a Lety je zatím vykoupeno 88 procent pozemků," sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký. V deseti případech běží vyvlastňovací řízení, protože prý jde o neznámé majitele.