Kraj nezajistí sjízdnost všech silnic, prý nejsou peníze. Na vlastní inzerci však má

Na některých úsecích se máme na co těšit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud se v zimě dostanete na silnici, kde hrozí nehoda, nedivte se. Středočeský kraj totiž nezajistí sjízdnost všech silnic. V rámci šetření si vytipoval stovky kilometrů, o které se starat nebude. Otázkou je, jestli je toto šetření na pravém místě, když třeba na oslavnou inzerci na vlastní "úspěchy" peníze jsou.

Středočeský kraj kvůli úspoře nákladů nezajistí v zimě sjízdnost 297 kilometrů málo využívaných silnic. Ušetří tak přibližně devět milionů korun. Celkem hejtmanství spravuje 8 650 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. "Na zimní údržbu jednoho kilometru silnice se ve Středočeském kraji průměrně vynaloží 30 000 korun," informovala Helena Frintová ze středočeského hejtmanství. Zajímavé je, že například na vlastní bušení se v prsa formou inzerce peníze jsou.

Podle středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) mohou řidiči místo úseků vyřazených ze zimní údržby využít jinou, zpravidla lepší alternativu. "Ve všech případech jsme vyjmutí úseků projednali s příslušnými starosty a obce s ním souhlasily," uvedla hejtmanka. Vyřazené úseky nevyužívají ani vozy hromadné dopravy.

Když se nechce, tak se nenajde

V zimě neudržované úseky silnic nechá kraj označit svislým dopravním značením. Celkově půjde o přibližně 170 úseků silnic po celém kraji, konkrétně jde například o silnice u Třebíze na Kladensku, u Pšovlk na Rakovnicku nebo u Tišic na Mělnicku.

Rozpočet Středočeského kraje dosahuje letos kolem 24 miliard korun, z toho je na provoz krajské správy a údržby silnic určeno minimálně 1,5 miliardy korun, většina částky je použita na běžné opravy a údržbu silnic.

Klíčová slova: