Růžičková kapusta aneb zeleninový antistres

Růžičková kapusta by neměla v našem jídelníčku chybět
 

Růžičková kapusta doplňuje tělu vitaminy a minerály, které jsou potřeba pro správný chod organismu. Narozdíl od ostatních typů zeleniny však pomáhá zvyšovat odolnost vůči stresu. Na její přípravu budete potřebovat sedm minut.

Růžičková kapusta je stále podceňovanou zeleninou. Odborníci však radí, abychom ji do svého jídelníčku dodávali pravidelněji. Obsahuje v sobě totiž látky, které neprospívají pouze pro zdraví těla, ale i pro naši psychickou pohodu.

Pravidelné přidávání kapusty do jídla pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, pročišťuje organimus, příznivě působí na zažívání, posiluje cévy. Díky vysokému obsahu vitaminu C podporuje imunitní systém, podle studií je jeho obsah až několikanásobně vyšší než u citrusových plodů.

Kapusta je také nedocenitelným zdrojem vlákniny, obsahuje také pro zdraví nepostradatelnou kyselinu listovou. Vysoký obsah draslíku a dalších minerálních látek napomáhá správnému vylučování vody z těla, pokud se tedy chystáte na detoxikační kúru, růžičkovou kapustu do ní nezapomeňte zařadit.

Vitamin B1 pro psychickou pohodu

Uvnitř růžičkové kapusty je kromě dalších vitaminů vysoký obsah vitaminu B1. Thiamin, jak se tomuto vitaminu říká, pomáhá udržovat mentální svěžest a zvyšuje odolnost vůči stresu. Zároveň podporuje schopnost soustředit se a fyzickou výkonnost.

Při správné úpravě je růžičková kapusta velmi vděčná zelenina. Po jejím sklizení má poměrně dlouhou životnost. Výhodou kapusty je, že se sklízí celoročně. Nemusíte pro ni chodit do obchodů, pravidelné zásoby si můžete doma vypěstovat.

Čím kratší příprava, tím lepší chuť

Co se týče přípravy růžičkové kapusty, platí základní pravidlo: Při vaření ji nenechte nikdy úplně změknout. Růžičky kapusty vařte po dobu pěti minut a poté je maximálně dvě minuty poduste. Na konec je můžete lehce osmahnout na másle společně s praženou cibulkou.