Rýmu nebo alergie porazí rýmovník

Rýmovník je neocenitelná rostlina
 

Rýmovník je bylina, která pomáhá rýmu léčit a dokonce ji předcházet. Pořiďte si ho nyní, uleví od alergické rýmy, astmatu a dokonce zbaví váš byt otravného hmyzu.

Tato nenápadná rostlinka má mezi zahrádkáři více názvů, například mexický nebo peruánský eukalypt, také kubánské oregano, moud či molice.

Rýmovník je typická pokojová rostlina, kterou přes léto můžete přestěhovat na balkón, kde díky svému převislému růstu nadělá i parádu. Nevystavujte ho však teplotám pod 10°C.

Příjemná vůně připomínající mátu a meduňku ukončí trápení s rýmou

Pokud vás trápí rýma nebo astma, najdete v této léčivce výborného spojence. Její lehká vůně přirozeně pomáhá příznaky rýmy potlačit a zlepšuje celkový stav dýchání. Doporučujeme rozetřít malé množství lístků v ruce a inhalovat. Lístečky můžete nosit kdykoli s sebou a pokud se vám špatně dýchá, ihned přičichnout. I utržené vydrží pomáhat celý den.

Prevenci rýmy napomáhá jen pouhá přítomnost rostoucího rýmovníku, vhodný je do každé místnosti i do dětského pokoje.

Hmyz se vašemu bytu raději vyhne
Silice ukryté uvnitř bylinky odpuzují mouchy, komáry a další hmyz. Nechte květináč s rýmovníkem poblíž okna a „návštěvy“ hmyzu se značně omezí. Výpary také ochrání vaše další rostliny od napadení mšic.

Na vysoký krevní tlak i ledvinové kameny pomůže rýmovníkový čaj

Trpíte-li vysokým krevním tlakem, snížit vám ho pomůže odvar z rýmovníku. Zhruba pět lístků zalijte dvěma deci horké vody a popíjejte jednou denně. Pozitivní vliv má také na cholesterol, srdeční potíže a zmírňuje bolest hlavy.

Dobrý pomocník při přípravě zvěřiny
Mnoho pěstitelů používá rostlinu také jako dochucovadlo v kuchyni. Výborně se hodí například ke zvěřině.

Hodně dává, málo bere
Jako další výhodu můžeme připsat nenáročnost na pěstování. Bylina vyžaduje světlé prostředí, nejlépe se ji bude dařit na parapetu u okna, kde, jak už jsme zmínili, pomáhá bojovat s hmyzem. Nevystavujte ji ale přímému slunci.

Tato léčivá rostlinka vyžaduje spíše suchou půdu, zalévat stačí jednou týdně a opravdu opatrně. Při přemokření ji zčernají listy a těžko se uzdravuje.

Rýmovník je rychlerostoucí rostlina, kterou koupíte prakticky v každém zahradnictví přibližně za 50 korun.