Masožravky vás zbaví problémů s hmyzem

Láčnovka je snadá na pěstování
 

Mezi masožravými rostlinami najdeme druhy, které prakticky nepotřebují pravidelnou péči. Čím více hmyzu polapí, tím více budou krásnější. Přes zimu jim dejte krmení pro rybičky a další rok vám budou opět sloužit.

Masožravé rostliny jsou závislé na živinách, které získávají pojídáním drobných živočichů, a to především hmyzu. S hmyzožravkou na okně budete nejen originální, ale odvděčí se vám i pravidelným „úklidem“ hmyzích nepřátel.

V pastích hmyzožravek je obsažený enzym, který štěpí bílkoviny. Ve všech druzích se vyskytuje enzym proteáza. Hmyz láká vůně, kterou rostlina z pastí vypuzuje, některé z těchto rostlin zavřou past během okamžiku a lapený hmyz nemá šanci dostat se ven, v jiném se hmyz přilepí a rostlina se uzavírá pomalu. V obou případech ale rostlina začíná trávit kořist okamžitě.

 

Originální výzdobu vašeho pokoje se stane i rýmovník, který porazí rýmu i alergie.

 

Některé masožravé rostliny, jako jsou například velké rosnatky, dokáží lapit a strávit i menšího ptáka nebo dokonce potkana, jen opravdu silní jedince se dokáží rostlinou prokousat a uniknout.

Pro začínající pěstitele je vhodná láčnovka a mucholapka

Pokud nemáte s pěstováním hmyzožravých rostlin zkušenosti, pořiďte si nejprve láčnovku nebo mucholapku. Tyto dva druhy jsou nenáročné, jediným požadavkem pro ně je světlé místo, stojí pár korun a zaručeně zkonzumují neustále bzučící mouchy. Dejte ale pozor, aby v míse pod květináčem byl neustále centimetr vody.

 

V případě, že už jste ostřílenější pěstitelé, neváhejte zkusit láčkovici, rosnatku, špirlice a nebo tučnici.

Mucholapka

 

Exotickým druhům musíte vytvořit zvláštní podmínky

Exotické masožravky vyžadují speciální péči a podmínky. Některým z nich je potřeba zajistit střídání denní a noční teploty nebo i jiné vlhkostní podmínky v zimě a v létě. Mezi tyto druhy patří například Helimafory a Darlingtonie.

 

Hmyz prospívá jejich kráse, přes zimu je nakrmte krmením pro rybičky

Masožravky přežijí i bez pravidelné dávky hmyzu, to se hodí především v zimě. Živiny, které získávají pojídáním drobných živočichů, je pouze dělají navenek krásnější a zdravější, také podporují rychlý růst. Vy tento proces můžete podpořit, pokud jim dáte čas od času malé množství granulovaného krmení pro akvarijní rybičky.