Bez čeho se v kuchyni neobejdete? Bez čerstvého tymiánu

Tymián působí jako přírodní penicilin
 

Tymián nesmí chybět při přípravě středomořské kuchyně. Využijete ho ale i při léčení chřipky, astmatu, černého kašle i pro zmírnění zažívacích potíží. Připravte si domácí tinkturu.

O tymiánu se všeobecně  ví, že je to nepostradatelná bylinka v kuchyni, kterou využijete především při přípravě středomořské kuchyně. Pomůže vyniknout chuti ryb, dušeného masa, polévek nebo i domácího pečiva. Přidejte ho například do domácího bylinkového chleba, provoní celý domov.

Na tymiánovou tinkturu si připravte tři hrsti čerstvého tymiánu a zalijte je půl litrem alkoholu. Nechte vylouhovat jeden měsíc a poté sceďte. 

Před více než čtyřmi tisíci lety začali s používáním tymiánu ve Středomoří, kde také objevili jeho antimikrobiální účinky. Mezi bylinkami patří na špici antibioticky působících druhů. Ve Francii ho později nazvali penicilinem chudých. Ve starověku se používal na balzamování těl, jako deodorant nebo desinfekce.

Penicilin chudých

Tymián je nenápadný keřík, který dorůstá do výšky třiceti centimetrů. Poznáte jej podle příjemné kořenité vůně.

Vypěstujte si tyminán ze semínka nebo ho rozmnožte řízkováním

Semínka sázejte do květináče naplněným substrátem pro bylinky a nechte vyklíčit v pařeništi nebo na jiném teplém místě. Pokud nechcete čekat, než vám vyklíčí, namnožte si tymián jednoduchým řízkováním. Řízky sázejte do květináčků, ve kterých smíchejte rašelinu s pískem. 

Využíváte meduňku? Přečtěte si více a připravte si meduňkové víno!

V průběhu léta se můžete těšit na sklizeň. Větvičky tymiánu sbírejte za suchých dnů, nejlépe kolem poledne. Pokud nevyužijete všechen tymián najednou, usušte ho. Sušit se dá v malých svazečcích, nejlépe v pokojové teplotě.

Chutná v kuchyni a pomáhá pro zdraví

Tymián je nejen výborně antibioticky působící bylinou, ale i přírodním antioxidantem. Pro očistu těla se doporučuje pít tymiánový čaj, používat tinkturu nebo nálev. 

Na co všechno tymián pomůže? Trpíte-li trávicími problémy, sáhněte po šálku tymiánového čaje. Pití odvaru i přikládání obkladů pomůže na záněty horních cest dýchacích, chřipku, angínu, bronchitidu, astma i na černý kašel.

Tymián má i lehké antidepresivní účinky, použijte ho do aromalamp nebo ho vložte do polštáře, pomůže uklidnit vaši mysl.