Vytvarujte mini granátovník podle svého. Keřík nebo bonsaj?

Pro náročnější je tvar bonsají
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mini granátovník se dá pěstovat na zahradě, na balkoně i v bytě. S dostatkem slunce se vám odmění výbornými plody. Kreativní zahrádkáři se při jejich tvarování doslova vyřádí! Který tvar vyzkoušíte vy?

Původní granátovník pochází z jižní části Indie a dosahuje velikosti kolem pěti metrů. Typické jsou pro něho šarlatově rudé květy. V našich podmínkách je ovšem pěstování takto vysoké exotické rostliny náročné, téměř nemožné.

Slyšeli jste už o mini granátovníku? Tento zakrslý kultivar vyšlechtili egyptští milovníci rostlin a našim

Jaký tvar zvolíte vy?

zahrádkářům tak projevili velkou službu. Přes léto můžete mini granátovník umístit v květináči na zahradu, na balkon či na terasu, na zimu ho ukliďte do tepla domova, kde navíc nadělá parádu.

Tvarování povoleno: Keřík nebo bonsaj?

Kterému tvaru dáváte přednost? Někdo preferuje keříkovitý, jiný si zase rád pohrává s tvarem bonsaje. Pokud preferujete tvar bonsaje, začněte co nejdříve odstraňovat postranní větvičky, dokud hlavní větev nedocílí výšky, kterou požadujete. Poté ji nechte větvit.

S tvarem bonsaje si můžete pohrát podle své libosti. Nemusí mít pouze jeden hlavní kmen, ale mnohem víc. Vše záleží na vás, kdy, jak a jak často ji budete zaštipovat.

Tvarování bonsají není nijak obtížné, vyžaduje ovšem trpělivost a určitou dávku představivosti. Stejný druh granátovníku může mít mnoho podob.

Pochutnali byste si?

Rozhodnete-li se pro keřík, nezapomeňte ho pravidelně zastřihávat. Granátovník tak zhoustne, zesílí a dočkáte se od něho většího množství plodů.

Bez slunce granátovník neplodí

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Toto rčení je pro mini granátovník jako ušité. Každá exotická rostlina potřebuje slunce a granátovník ještě o trošku víc. Pokud se tedy chcete od granátovníku dočkat co největšího počtu výborných plodů, dejte ho na zahradě na místo, kam svítí skoro celý den.

To samé platí, i pokud ho pěstujete doma. Na okně se mu zadaří. Ať už doma nebo venku, nezapomínejte v létě na pravidelnou zálivku a minimálně jednou měsíčně přihnojit.

V zimě s ním do chladu nebo do pokoje

Jak jsme již zmiňovali, granátovník je před našimi mrazíky potřeba uklidit. Mnoho zahrádkářů pokračuje v pěstování v bytě, kde se tato rostlinka stává krásnou dekorací.

Pokud ale pěstujete granátovník především pro plody, můžete nechat rostlinku přes zimu odpočívat v chladnějším pokoji, kde je teplota kolem deseti stupňů Celsia. Na jaře nahodí nové listy a ještě zesílí.