DBK: Hasiči museli ustoupit unikátní prodejně nábytku

Retro DBK, takhle jste ho možná znali
Zobrazit fotogalerii (22)
 

I budovy mají své osudy, příběhy i stavitele, kteří jim dali podobu. Mezi nejvýznamnější pražské obchodní stavby patří DBK (Dům bytové kultury) nebo třeba obchodní dům Kotva. Pojďte poodhalit roušku tajemství a podívat se do historie.  

Architektka Věra Machoninová je autorkou mnoha velmi úspěšných staveb. Spolu s manželem Vladimírem Machoninem se zasloužili o ty nejznámější budovy u nás i v zahraničí. Patří mezi ně například Dům kultury v Jihlavě, Obchodní dům Kotva, hotel Thermal v Karlových Varech nebo Dům bytové kultury, tedy známé DBK v Praze na Budějovické. Své brány otevřel roku 1981. 

DBK

V sedmdesátých letech minulého století bývalo v Praze mnoho menších obchodů s nábytkem. DBK (Dům bytové kultury) měl představovat výkladní skříň československého nábytku na jednom místě. Velká stavba s čtvercovým půdorysem má devět pater, sedm z nich je prodejních, dvě jsou ke služebním účelům. Investorem stavby byl oborový podnik Nábytek. 

Jméno DBK je velmi silné, i když ve svých počátcích díky dobovému logu se často četlo jako „Ollok“. Několik let visela na obchodním domě také značka PRIOR, ale název DBK se natolik vžil, že se k němu noví majitelé opět vrátili.

Manželé Machoninovi 
Dům kultury v Jihlavě (projekt 1956, realizace 1961)
Areál Mezinárodního hotelu Thermal a festivalového kina v Karlových Varech (projekt 1964, realizace 1977)
Dům bytové kultury v Praze (projekt 1968, realizace 1977)
Obchodní dům Kotva v Praze (projekt 1970, realizace 1974)
Budova velvyslanectví ČSSR v Berlíně (projekt 1970, realizace 1978)
Ubytovna podniku Teplotechna v Praze, Ječná 243 (1978 - 1984)

Dnes je DBK plnohodnotným obchodním centrem se sortimentem od potravin až po módu. Najdete zde více než osmdesát obchodů a rozsáhlou gastro zónu. Tradice je ovšem tradice, a tak i když DBK dnes neprodává přímo nábytek, nabízí mnoho bytového designu včetně centra designových doplňků Superstore ve 4. patře.

Atrium

Celá budova je řešena velmi originálním způsobem, velké atrium a uprostřed budovy umístěné eskalátory tvoří v kontextu pražských obchodních center výjimečný pohled a dojem dvou spojených budov.

Celá výstavba zabrala dlouhých deset let. Slavnostně se DBK otevřel na podzim roku 1981. V roce 2006 byl celý objekt zmodernizován a především došlo k bezbariérové úpravě.

Hluboká minulost

Víte, jak vypadalo okolí stanice metra Budějovická v minulosti? Možná nevíte, že na rohu ulic Antala Staška a Budějovické byste za války našli zbrojnici 6. hasičského záchranného sboru. Šlo o provizorní ochranu před nálety, přesto na svém místě vydržela až do roku 1970, kdy ji nahradila nová budova U Krčské stráně, kde mají zdejší hasiči základnu dodnes.

V padesátých letech na Budějovické vyrostlo rozsáhlé sídliště a došlo k rozšíření takzvané Zelené Lišky, tedy sídliště, které vzniklo v období první republiky.

Pokud vás zajímá historie lokality okolí stanice metra Budějovická, navštivte speciální retro web www.retro.dbkpraha.cz, najdete zde mimo jiné i staré fotografie zmiňované hasičské zbrojnice. Možná se budete divit, jak se Budějovická od té doby změnila.

Důležité osobnosti pro DBK 
Věra Machoninová - (*1928), autorka budovy
Jiří Rathouský - (*1924-2003), návrh loga
Slavoj Nejedl - (*1929-2007), sochař, spolupracovník Machoninových, pro DBK vytvořil betonový reliéf, který prochází přes 3 patra
Alice Kuchařová (*1922), textilní výtvarnice, pro DBK vytvořila tapisérii
Jaroslava Brychtová (*1924), Stanislav Libenský (*1921-2002) – výtvarníci, kteří vytvořili skleněný sloup “Květ”, ten byl zničen při dostavbě náměstí
Václav Markup – autor sochařské a reliéfní výzdoby, která je dnes v 6. patře OC