Lenošíte místo práce? Asi máte důvod

 

Jak se motivovat k práci nebo studiu? Jak se donutit vstát a začít něco dělat? To je problém, který řeší čas od času každý. Ale možná je vaše lenošení odůvodněné.

Pokud chceš někým být a chceš to někam dotáhnout, probuď se a poslouchej. Text písně Pay Attention, kterou zpívala Whoopi Goldberg, je silným poselstvím pro všechny, kteří se ráno probudí a najednou nevědí, co si počít se životem. Pracovat, učit se? Nikomu se do toho nechce. Pokud chcete někým být, probuďte se a dívejte se kolem sebe. Tohle platí pro všechny bez ohledu na jejich cíl.

Motivovat se? Zní to jako klišé

Jenže když pak sedíte před načatou prací a víte, že musíte pokračovat, stává se klišé realitou. Najednou nemyslíte na nic, co je vaší povinností a co máte dělat - myslíte na všechno ostatní, uvažujete nad svým životem, prokrastinujete. A co prokrastinace je, filozofie? Možná ano, ale když budete pořád jenom dlouze přemýšlet nad životem, obvykle se nepohnete z místa.

A co teď s tím?

Jdete si za svými sny?

Přestaňte vnímat to, co musíte udělat, jako překážku. Vzpomeňte si, proč jste právě tady a teď. Co děláte, máte z toho radost? Naplňuje vás to? Začali jste se školou proto, abyste měli titul, anebo proto, že vás zajímal daný obor? Nikdy není pozdě na změnu, ačkoliv někdy je těžké se přinutit do práce a někam se pohnout. Dělejte to, co vás baví a naplňuje. Když vás vaše práce nebaví, zkuste se zamyslet nad tím, zda můžete práci změnit.

Ztotožňujete se s tím, co děláte?

Za vší tou neochotou musí být důvod. Možná máte dobrý důvod k tomu, proč se nechcete učit tu danou věc. Možná máte dobrý důvod k tomu, proeč nechcete chodit do zaměstnání, které vás nebaví. Nepokoušejte se zbytečně hledat motivaci k něčemu, o čem víte, že tohle není vašim cílem. Neustále všude slýcháme, jací bychom měli být, co bychom měli dělat, jak bychom to měli dělat. Ale kde je náš hlas? Kde je náš názor?

Sebemotivace a sebeurčení

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč někteří lidé zůstávají v práci dlouho přes čas, pokud za to nedostanou zaplaceno, nebo proč se lidé učí a čtou si odbornou literaturu, přestože ze studia nezískají titul před jménem? Asi je jasné, že dělají něco, co je baví. Tady nehraje roli čas nebo peníze. Když dělám něco, co mě baví a doopravdy naplňuje, většinou mě nezajímá, kolik času a energie mi to vezme.

Samozřejmě, že dostat na konci odměnu je hezké, ale je to už spíš obchodní talent - to, co si dokáže člověk pro sebe vyjednat. Zkuste pohlížet na povinnost jako na koníček - nikdo vás nenutil, abyste si tyto povinnosti nakládali. Důležité je umět si vybrat to, co mě baví, získat poměrně jasnou představu o tom, kým chci v životě být a čeho chci dosáhnout. Když si tohle ujasníte, najednou se všechno, co děláte, stane vaší součástí - bude to vaším potěšením. A tehdy slovo prokrastinace ztratí svůj význam a bude tady nové heslo: Ano, dokážu to.

Baví vás vaše práce, či studium?

Ano, jsem naprosto spokojený v práci, či studiu
33% (3 hlasy)
Spokojený nejsem, ale nechávám to tak
22% (2 hlasy)
Nejsem spokojený a uvažuji o změně
22% (2 hlasy)
Moje práce mě baví, studium už tolik ne
0% (0 hlasů)
Studium mě baví, ale práci snů nemám
22% (2 hlasy)
Celkem hlasů: 9
Baví vás to, co děláte? Vždy můžete svůj život změnit!