Češi nejčastěji pracují u zaměstnavatele rok nebo šest let

Co byste dělali vy na jejím místě?
04.04.2016 - 15:49  

Jak často lidé mění práci? Za jeden rok si stihnete vyzkoušet, zda vám vyhovuje práce v dané firmě. Okolo pátého roku zase přichází čas posunout se dál. V případě absolventů a mladých pracovníků je poměrně běžné častější střídání pracovních míst.

Nejčastěji mění práci mladí

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu největší podíl lidí (10,75 %) pracuje v jedné firmě rok. Je to totiž právě jeden rok, který je ideální dobou k tomu, aby si zaměstnavatel či zaměstnanec uvědomili, zda vzájemně vyhovují. K tomu často nemusí stačit zkušební doba, která je stanovena ze zákona na tři měsíce. Ze zkoumání pracovního portálu Profesia.cz mění nejčastěji práci lidé okolo jedenadvaceti let věku a pak ve svých 26 letech. Jedná se většinou o čerstvé absolventy škol, kteří teprve hledají, která práce pro ně bude ta pravá. Není tak divu, že v tomto věku změní práci až polovina lidí.

Pátý rok na stejné pozici je krizový

Po roce se již podíly zaměstnanců u zaměstnavatele drobí a druhou nejčastější dobou strávenou u jednoho zaměstnavatele je šest let (10,64 %). Dle mnohých HR odborníků je právě kolem pěti let nejvyšší čas ke změně pozice. Ta může být buď v rámci firmy, nebo se pak nabízí varianta změny zaměstnavatele. Pro firmy je to jasná zpráva, k udržení zaměstnance nestačí pouze propracovaný systém finančního ohodnocení, možnosti různých školení, ale musí nabídnout i kariérní postup.

„Motivace by měla pro zaměstnance začít už záhy po nástupu, jejich práce by měla být rozmanitá a bavit je. Vedle příjemných bonusů a benefitů, ale hlavně dáváme lidem možnost profesního růstu. Díky tomu je podíl našich dlouhodobých zaměstnanců, kteří jsou s námi od dvou do dvaceti let téměř 80 procent,“ říká Linda Šefčíková, HR managerka společnosti McDonald´s ČR.

Patnáct až čtyřicet let? Více než pětina lidí

Celou pětinu zaměstnaných Čechů pak tvoří ti, kteří mají jedno zaměstnání dlouhodobě. „Skupina pracovníků zaměstnaných déle než 15 let tvoří 20 procent,“ upozorňuje Petra Báčová, mluvčí ČSÚ. Takovými zaměstnanci jsou například sládci plzeňského pivovaru Gambrinus. „Většina našich zaměstnanců u nás pracuje desítky let. Dalo by se říct, že pivovarské vzdělání je základ, ale skutečné mistrovství dělají až léta praxe. Například průměrná doba, po kterou se naši sladovníci u nás věnují výrobě piva, je 25 let. Jsou tady ale i tací, kteří u nás vaří pivo už více než 40 let,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus.

 


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru