Více než jen hokej. Slavná bitva jako pomsta za okupaci

Hokej se mění v politiku
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Hokej se v těchto dnech proměnil v symbol opravdové války. Čerstvé rány sovětské okupace byly staré půl roku a lidé stále prožívali dozvuky Pražského jara. Tanky náhle ukončily socialismus s lidskou tváří a sport se stal válečným polem pro odplatu.

Společnost se v roce 1969 stále vzpamatovávala z radikálního zlomu politického vývoje. Paralyzovaná země neměla moc možností, jak se nepříteli postavit. Z letargie se občany pokusil nejdříve vzbudit Jan Palach, který se upálil na Václavském náměstí. Zlost a frustrace nabyla vrcholu během Mistrovství světa ve Stockholmu. Poprvé od kruté okupace jsme se postavili jako David Goliáši, úhlavnímu nepříteli, alespoň na ledové ploše.

Stockholmská policie si přála, aby se utkání ČSSR - SSSR hrálo bez diváků, kteří přijeli z Československa. A taky bez československých emigrantů.

Symbol vzdoru

Hokejové mistrovství světa se mělo v roce 1969 původně odehrávat v Československu. Vzhledem k okolnostem bylo nutné změnit pořadatelskou zemi a celý turnaj se stěhoval do švédského Stockholmu. Československá společnost pojala sportovní akci jako příležitost, kde už nešlo pouze hokej. Samotní aktéři na ledě cítili křivdu, která byla na našem národu způsobena, a utkání se Sovětským svazem se pro ně proměnilo v akt pomsty. Sport se změnil v politiku, sport se změnil ve válečnou bitvu.

Výhra nejen na ledě

Vyhrocené okolnosti donutily naše reprezentanty k životním výkonům.První utkání se Československu podařilo vyhrát 2:0 a o týden později se vítěztví zopakovalo poměrem 4:3. Mise byla splněna a nikoho v té chvíli nezajímalo, jestli se podaří vyhrát celý hokejový turnaj. Sovětský svaz do té doby nikdo dvakrát na jednom mistrovství světa neporazil a hlavně politický rozměr našeho vítěztví byl nepopsatelný. Hokej se stal manifestem vzdoru, který vyvstal z rozprášeného popela naší svobody.

Hokejisté si jako symbol vzdoru při druhém utkání přelepili hvězdu ve státním znaku na svých dresech. 

Demonstrace

Reakce občanů byla rychlá a spontánní. Dvojité hokejové vítěztví se z původních oslav proměnilo v tvrdou demonstraci proti okupantům. Lidé posíleni vítěztvím na ledě se nebáli projevit nahlas svůj názor v ulicích. V Mladé Boleslavi demonstranti napadli sovětskou posádku a v Ústí nad Labem celé sovětské velitelství. Davové šílenství vygradovalo demolicí pobočky sovětské letecké společnosti Aeroflot v Praze. Později vyšlo najevo, že se jednalo o připravenou provokační akci StB.  

Dvě následné prohry se Švédskem nakonec znamenaly, že jsme skončili s bronzovou medailí a zlato bral Sovětský svaz. 

Normalizace

Příběh památného vítěztví se velmi rychle zvrhnul v absolutní prohru posledních pokusů o socialismus s lidskou tváří. Moskva a tvrdé jádro komunistické strany využily společenské nepokoje k potrestání všech nepohodlných osob, které stály v cestě novým pořádkům. Dubček byl nahrazen Gustavem Husákem a proces normalizace mohl postupně začít. Smutné období naší historie přineslo na dlouhá léta šikanu, cenzuru a nucenou emigraci stovek československých občanů. Hokejové utkání se Sovětským svazem se tak pokaždé proměnilo v symbol boje o vyšší princip, kde nešlo jen o sportovní prestiž, ale o hrdost pokořeného národa.

Stalinův pomník: Autor i se ženou spáchali sebevraždu. Více čtěte zde.
Klíčová slova: