Joe Valachi výměnou za nižší trest jako první porušil omertu. Potvrdil fungování mafie

Joe Valachi před americkým kongresem v roce 1963
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo jednou porušil zákon omerty, dobrovolně si tím vybral smrt. Povinností členů mafie bylo a stále je zachovávat mlčenlivost vůči úřadům i policejním orgánům, a to o všem, co se v mafii děje včetně její struktury. Komu šla pusa na špacír a poněkud se o mafii rozpovídal, většinou si vykoledoval zásah z brokovnice, který obvykle nepřežil. Takto tomu bývalo po dobu více než sta let, než Joe Valachi jako první omertu porušil a rozkryl její strukturu i praktiky.

Mafie vznikla jako tajná společnost mužů na Sicílii v polovině 19. století. Svým způsobem reagovala na dlouhou nadvládu cizích států a chudobu země. Vědomí státnosti, které obyvatelům Sicílie chybělo, bylo nahrazeno příslušností k rodině a klanu. Mafie přitom využívala i mentalitu obyvatel tohoto ostrova, kteří zjistili, že státní instituce jim příliš nepomohou.

Mafie vzala zákon do svých rukou a stanovila si svoje vlastní pravidla – zločiny lidé řešili jen mezi sebou, platil zákon omerty (mlčenlivost) a vendety (pomsta). Bývalo ctí tyto zákony dodržovat. Jak to fungovalo v praxi? Když se stal nějaký zločin, svědkové i poškození dělali slepé, hluché i zapomnětlivé a bez patřičných důkazů byla policie neschopná cokoliv vyšetřit.

Proč získala mafie takovou moc?

V palermském dialektu znamená mafia hrdost, jistotu, sebevědomí. Pokud se chtěl někdo stát členem mafie, pak bylo podmínkou prokázat svoji nebojácnost, odvahu a odhodlanost, které stály nad zručností a rafinovaností. Ačkoliv původně se zabývala mafie zločinem v podobě loupeží a krádeží, postupně se jejím cílem stalo ovládnout státní moc a získat na ní nezávislost. Což se jí také úspěšně podařilo.

Už na počátku 20. století mafie ovládala celý západ Sicílie – její příkazy se rovnaly zákonu, dosazovala své lidi do vedení podniků a podléhaly jí i městské rady. Mafie vesměs naplňovala představu prostých obyvatel Sicílie o tom, jak vlastně má pracovat správa státu. A protože vyhovovala jejich naturelu, na Sicílii se jí nebývale dobře dařilo.

Cosa Nostra v USA

S příchodem italských přistěhovalců do Spojených států amerických na konci 19. století se její odnož (Cosa Nostra) objevila i na východním pobřeží USA hlavně v oblasti New Yorku, Chicaga, Detroitu a New Orleans. Mafie zde ovládla hazard, obchod s alkoholem a drogami i prostituci a pronikla i do politické sféry. Zlatou érou mafie v USA byla prohibice v letech 1920 až 1933, tedy zákaz vyrábět, dovážet a prodávat alkoholické nápoje na území USA. Ihned vytvořila síť pašeráků a výsledkem bylo, že se obchod s alkoholem pouze přesunul do zločineckého podsvětí a k jeho omezení vůbec nedošlo.

Svůj vrchol mafie v USA zaznamenala v 60. letech 20. století. Časem se však FBI dařilo oslabovat její vliv rozsáhlými raziemi, odposlechy i získáváním svědků na svoji stranu. Zavedla institut ochrany svědků, do něhož se postupně dostalo několik vysoce postavených členů mafie. Dokonce se jí podařilo rozkrýt její struktury, a to díky výpovědi jejího člena – Joe Valachi jako první porušil zákon omerty a před americkým kongresem vystoupil se svým svědectvím. Jeho odměnou měla být výměna trestu smrti za nižší.

První porušitel omerty Joe Valachi

Joe Valachi (1904–1971) se narodil italským rodičům v New Yorku. Už v 18 letech se stal členem gangu, který kradl a loupil. Za to si vysloužil vězení. Po návratu z něho si Valachi založil gang vlastní. Pro svůj život si vybral cestu zločinu, v už roce 1929 se stal členem Cosa Nostra, v níž pracoval pro rodinu Genovese. Získal hodnost vojáka.

Jeho specializací bylo vydírání, vraždy, loupeže a lichva, obchodoval také s drogami, které ho nakonec opět dostaly do vězení, a to v roce 1959 na 15 let a v roce 1962 na 20 let. Dalo by se říci, že za mřížemi se mohl cítit bezpečně, přesto měl Valachi velký strach o svůj život, neboť se obával, že je považován za informátora. V roce 1962 napadl železnou tyčí svého spoluvězně, o němž se domníval, že ho jde zabít. Ten na následky zranění za dva dny zemřel. Za toto zabití byl Valachi v roce 1963 odsouzen k trestu smrti.

Klíčová výpověď před americkým kongresem

Výměnou za nižší trest se rozhodl spolupracovat s policií a vypovídat. 9. září 1963 vystoupil se svým svědectvím Joe Valachi před americkým kongresem. Výslech trval několik dní a bylo možné ho sledovat v televizi a poslouchat v rozhlase. Valachi popsal strukturu mafie, její praktiky, rituály, jmenoval klíčové osoby. Tím pomohl k vyšší úspěšnosti při objasňování zločinů, i když jeho výpověď nebyla úplně přesná, protože k některým tajným informacím se Valachi se svou hodností vojáka nemohl v mafii dostat.

Jeho výpověď znamenala velký průlom v hodnocení činnosti mafie, protože do té doby se o organizovaném zločinu pouze spekulovalo. Joe Valachi svůj život dožil ve vězení, kde v roce 1971 zemřel na infarkt. Na základě jeho svědectví a pamětí byla napsána dokonce kniha The Valachi Papers, která v roce 1987 byla vydána i v českém jazyce. Podle této knihy režisér Terence Young natočil v roce 1972 film Valachiho svědectví s herci Charlesem Bronsonem a Lino Venturou.