V Británii našli doklad o dopise pro Ježíška z roku 1895

„Ježíšku, prosím, pošli mi k Vánocům krabičku s barvami,“ stálo ve starém dopise
 

Tradice psaní dopisů se seznamem přání pro Ježíška či Santu Klause je velmi dlouhá a podle britských odborníků sahá nejméně do 19. století. Při bádání v archivech se totiž podařilo najít zprávu o jednom takovém dopise, který odeslala britská dívenka v roce 1895. Přála si tehdy krabičku s barvami a pod stromečkem je pak skutečně našla.

Badatel Ashley March, který právě připravuje studii o historii dopisů s vánočními přáními, našel doklad o psaní z roku 1895 v regionálních novinách Grantham Journal z roku 1896. A to je opravdu pořádně vousaté psaníčko.

Novinář tehdy zaznamenal rok starý příběh o dívence, která do poštovní schránky hodila dopis adresovaný Ježíškovi, a v žertu nadhodil, že "poštovní úředníci dokážou komunikovat i s tak mytickými postavami, jako je Ježíšek".

Adresa na severní pól

"Ježíšku, prosím, pošli mi k Vánocům krabičku s barvami," stálo tehdy v dopise, který holčička poslala na severní pól. Pošta prý tenkrát splnila svou úlohu, našla adresáta a důvěřivá pisatelka pak skutečně dostala svoje barvičky, uvádí se v článku, který March objevil v archivech Britské knihovny.

"Ashleyho objev je opravdu fascinující, protože jde o velice zajímavý pohled do poštovní historie. U nás v poštovním muzeu nevíme o žádném starším dokladu toho, že by britské děti psaly Santu Klausovi," uvedl ředitel muzejních sbírek zmiňované instituce Chris Taft.

Klíčová slova: