Vzácný orel mořský byl pozorován na Ostravsku. Narodil se ale v Brdech

Orel mořský fotografovaný na Ostravsku. Víte, že se tenhle tulák narodil v Brdech?
Zobrazit fotogalerii (5)
  |  

Že náleží Padrťské rybníky v CHKO Brdy k nejzajímavějším lokalitám v chráněné oblasti nejen z pohledu návštěvníků, ale především z pohledu ochranářského, dokazuje výskyt a doložené vyvádění mláďat orla mořského - vzácného a největšího dravce nejen na území České republiky. Víte, v kolika letech je tento dravec teprve dospělý a schopný výchovy mláďat?

Orel mořský hnízdí v okolí Padrťských rybníků už několik let. Jsou důkazy v podobě pozorování hnízd, ale i vyvádění mláďat. Posledních pět roků se dokonce mladí orli kroužkují na hnízdě. Správu CHKO Brdy tak potěšila zpráva, která dokazuje i to, jak brdská populace těchto majestátních dravců přispívá k oživení populací v jiných koutech naší země.

První hlášení o pohybů dravců

"Ještě ani ne puberťák orla mořského z Brd zavítal k Bohumínu na Ostravsku. Dostala se ke mně právě zpráva o odečtu kroužkovaného mláděte orla mořského z Brd, který se zde narodil v roce 2015 a proletoval se u Bohumína na Ostravsku. Za pět let, kdy se mláďata v Brdech kroužkují, je to první zpětné hlášení o jejich pohybu," upozornil nás Bohumil Fišer, vedoucí Správy CHKO Brdy.

Orel se dožívá až 25 let

Odečtený, což znamená výkonným dalekohledem přečtené číslo kroužku, byl už pěkně urostlý jedinec orla. Puberťák je asi ten správný výraz, když si uvědomíme, že orli mořští pohlavně dospívají minimálně v pěti letech života a dožívají se až 25 roků.

Na Ostravsku poznaný brdský orel byl tedy pozorován asi 330 kilometrů daleko od místa, kde se vylíhl z vajíčka vysoko v koruně stromu. "Pro ochranu přírody je to skvělá zpráva, znamená to, že mláďata byla schopna přežít a postarat se o sebe," dodal Fišer.

Orli mořští hnízdí především v severní Asii a na severu Evropy, přičemž nejpočetnější evropská populace se nachází na pobřeží Norska.

Je to největší dravec na území Česka

Orel mořský je největší dravec, který se vyskytuje na území České republiky. Tento majestátní opeřenec je asi 70–90 centimetrů dlouhý a největší exempláře mají rozpětí zhruba 240 centimetrů. Dospělí jedinci jsou na většině povrchu těla zbarvení hnědě, světlejší peří je na hlavě a krku, výrazně světlá jsou ocasní pera. Výrazným rysem je žlutý zobák a nohy. Mladí jedinci mají naproti tomu zobák i ocas zabarveny tmavě.

V Čechách zanikla poslední hnízdiště již v polovině 19. století, na jižní Moravě orli hnízdili ještě před devadesáti lety. Na dlouhou dobu se pak orel mořský z našich končin vytratil. Díky reintrodukčním programům i faktu, že dříve pouze zimující jedinci zde začali hnízdit, u nás počet orlů mořských opět roste.

Dravec nepohrdne ani mršinou

V zimě má orel poněkud problémy se sháněním potravy a když zamrzne hladina, přestěhuje se dravec někam k jihu nebo na Vltavu. Jinak orel mořský, coby zdatný lovec ryb, nepohrdne ani zdechlinou. Na dvou, výjimečně třech vejcích sedí oba rodiče, převážně však samice.

Doba sezení se pohybuje od 38 do 42 dnů. Mláďata zůstávají v hnízdě přibližně dalších devadesát dnů. Orel mořský se živí lovem ryb a vodních ptáků či sběrem mršin, takže Padrťské rybníky obklopené lesy jsou pro něj ideálním prostředím.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru