Jak zbavit zahradu ničivých slimáků? Tady je pár zaručených tipů

 

Největší zahradníkův nepřítel se probouzí, aby si mohl pochutnat na pečlivě vypěstovaných plodinách, které si člověk tak pečlivě piplal. Rok co rok zahrádkáři a slimáci svádí líté boje o každý lístek salátu na zahradě. Jak tedy vyzrát na tyto slizké "vandaly"? Zkuste osvědčené babské rady, protože ty fungují nejlépe.

Nejdříve bychom si měli říci, proti čemu vlastně bojujeme. Pod jménem slimák ho zná asi každý, ale málokdo ví, že se ve skutečnosti jmenuje plzák španělský a u nás je dost přemnožený. Při jeho hubení tedy může jít veškerá lítost stranou. Jeho výskyt je tak rozsáhlý, že se mu podařilo zařadit mezi stovku nejhorších vetřelců světa. Tedy mezi ty živočišné druhy, kteří podnikli invazi do Evropy.

Daří se mu všude dobře

Jak už název plzáka napovídá, nejedná se o původního živočicha žijícího na našem území. Z rodného Španělska se vydal na dlouhý "pochod" Evropou a v roce 1991 se dostal až k nám. Všude, kde se objeví, což je doslova celý svět kromě Antarktidy, se mu daří naprosto skvěle. Prospívá a především škodí. Každý rok je schopný naklást až 400 vajíček.

Čím častěji se snažíme slimáky vyhubit, tím se nám toto počínání může jevit jako zcela bezvýznamné. Sice se většinou vždycky vrátí, ale nejdůležitější je to nevzdat. Podívejme se tedy na pár zaručených rad, které opravdu fungují.

Jak se bránit?

Důležitá je jednoznačně prevence: Nikdy nenechávejte na své zahradě volně ležet zbytky jakýchkoliv rostlin. Připravujete tak slimákům dokonalé útočiště. Jako byste jim připravili hostinu a pozvali je ke stolu.

Když už je objevíte, zkuste znepříjemnit nevítaným okupantům život tím, že nastražíte pár smrtonosných pastí. Do kelímku od jogurtu nalijte pivo a čekejte. Pivo je velice aromatické, takže slimáky lehce přilákáte a ti, plazící se za neodolatelnou vůní, se v pivu snadno utopí. Nevýhoda této techniky je ta, že pivem riskujete přilákáním i jiných slimáků z širokého okolí.

Pro silnější povahy 

Někteří lidé mají vyzkoušen nepříliš humánní, ale o to účinnější způsob, jak se nepříjemných zvířátek zbavit. Jakmile je máte nasbíráné do nádoby, zalijte je vařící vodou, čímž je rychle usmrtíte a dáte základ pro přípravu odvaru z mrtvých slimáků.

Nechejte je ve vodě několik dní kvasit. Vznikne vám tak opravdu odpudivý lektvar, který však nebude příšerný jen pro vás, ale především pro slimáky. Pokud tekutinou polijete kraje záhonů nebo kompost, mělo by je to odradit od další návštěvy.

Sůl je účinná, ale pozor na ni

Solení slimáků je asi nejrozšířenější variantou, která existuje. Slimák po ní sice s velkou pravděpodobností uhyne, ale velké škody utrpí také půda, kterou solí posypete. Především je však solení slimáků dost necitlivé. Sůl totiž odčerpá ze slimáka všechnu vodu a ten vyschne. Raději se nedomýšlet, co slimák v posledních chvílích života cítí. Může trpět i desítky minut. 

Solí navíc zabijeme i další, pro půdu potřebné bezobratlé živočichy, kteří v ní žijí. Ani většina rostlin, které pěstujeme, rozhodně není slanomilná. Okamžité účinky samozřejmě pozorovat nelze, ale obecně není narůstání množství sodíku v životním prostředí zdraví člověka prospěšné. Nebuďme tedy tyrany a raději slimákům sekejme hlavy rýčem (ať to zní sebehůř). To už dělaly naše babičky a je to osvědčený způsob.

Dostaňte je kofeinem
Okolo záhonku nasypte piliny a polijte je kávou s lógrem. Použít můžete i rozpustnou kávu, ale efekt už nebude takový. Vytvoříte "zeď", přes kterou se slimáci nedostanou.

Ruční sběr to jistí

Jestliže nechceme zbytečně ubližovat nevinným, je dobré slimáky ručně sbírat. Je to nejjednodušší a zároveň nejefektivnější způsob boje. Základem je vyčkat na co nejvhodnější chvíli sběru. Tou je určitě doba po dešti nebo když padne tma. Slimáky nasbírejte do kyblíku a odneste na místo, o kterém jste si jisti, že se nemohou vrátit.

Sesbíráním a vyhozením za váš plot uděláte tu největší chybu, jaké se můžete dopustit, protože je máte za chvíli zpět. Sběr je dobré praktikovat několikrát denně, ale ne vždy se musí povést. Když sesbíráte plný kýbl slimáků a druhý den vám na zahradě začnou hodovat nově příchozí, je nutné přitvrdit.

Další možnosti, jak se jich zbavit

  • Podporujte na své zahradě výskyt ježků a ropuch. Jsou to slimáčtí predátoři.
  • Použijte nemaslug. To je přípravek, který obsahuje živé hlístice, které na slimácích parazitují.
  • Zabraňte jim v pohybu – ač se to nezdá, slimák se pohybuje vcelku rychle. Existují však povrchy, které není schopen překročit. Kolem záhonu tedy vysypte cestičku ze štěrku, písku, drcené kůry nebo štěpky.
  • Existuje také mnoho chemických jedů a postřiků. Informace k jejich použití dostanete v každé prodejně.
  • Na záhon nasypte vločky, které slimáci zbožňují. V jejich těle se však spojí s vodou a dílo je dokonáno.